KUD „Duga“ dostojno predstavila CG u Uzbekistanu

Kulturno umjetničko društvo Duga predstavilo je Crnu Goru na svjetskom festivalu „Lazgi“u drevnom gradu Khiva, u Uzbekistanu. Osnivačica i koreografkinja Marijana Maja Dakić kazala je da je Duga dostojno predstavila Crnu Goru među 31 zemljom učesnicom.

Foto: KUD Duga

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom Vlade Uzbekistana i UNESCO-a.

“Imali smo posebnu čast da smo direktno pozvani od strane Ministarstva Kulture Uzbekistana. Učestvovala je 31 država. Predstavili smo se igrama iz Crne Gore i Vrsutom”, saopštila je Portalu RTCG osnivačica i koreografkinja društva Marijana Maja Dakić.

KUD DUGA Montenegro je prvo i za sada jedino kulturno umjetničko društvo iz Crne Gore koje je bilo u Uzbekistanu .

“Nakon ceremonije zatvaranja, na svečanoj večeri smo ministru kulture Ozodbek Nazarbekov Akhmadovich, poklonili mušku crnogorsku nošnju, staru 40 godina koja će biti izložena kao eksponat u gradskom muzeju u Khivi. Poklonili smo i od CEKUM-a knjigu Saga svjetlosti i od Nacionalne turističke ogranizacije Crne Gore, knjige o Crnoj Gori i brošure. Dostojno smo redstavljali našu Crnu Goru”, navela je Dakić.

Foto: KUD Duga

DUGA je međunarodno priznato kulturno-umjetničko društvo osnovano 2002. u Beranama.

“Naša misija je da izučavanjem i izvođenjem sačuvamo diverzitet folklora Crne Gore i da kao kulturni ambasador naše zemlje promovišemo kulturno blago Crne Gore. Dugogodišnjim posvećenim radom i entuzijazmom, DUGA je razvila dva multi-generacijska ansambla sa vise od 300 članova i centrima u dva grada”, kazala je Dakić.

Tako je 2018. i zapocela DUGA Montenegro u Podgorici. Osim folklornih grupa, DUGA je iznjedrila i pjevačku i plesnu grupu, koja je postala osvajač nagrada. Ovo društvo nastupa širom svijeta i diči se mnogobrojnim partnerstvima i učešcima u više od 30 internacionalnih i svjetskih festivala.

Probe u Podgorici održavaju u Građevinsko/ geodetskoj školi svakog radnog dana od 20 sati. Probe vode renomirani umjetnički rukovodioci Goran Vujović i Maja Dakić.

Podijeli: