Kristini Miljenović još jedna nagrada na International Guitar festivalu

Mlada talentovana, više puta nagrađivana gitaristkinja iz Kotora, Kristina Miljenović osvojila je 2. nagradu u Sjevernoj Makedoniji na 12. izdanju ”International Guitar Festival – Tremolo 2021″.

Festival se održao od 17. do 23. maja u Skoplju. Ovo je Kristini treća nagrada u ovoj godini. U martu 2021, osvojila je 3. nagradu u Italiji “Gaetano Marziale” kao jedina predstavnica Crne Gore u konkurenciji 116. takmičara iz Njemačke, Amerike, Poljske, Italije… U aprilu na školskom takmičenju osvojila je 1. nagradu sa 99.poena.

Podsjetimo se, prošla godina je jako bila uspješna za nju sa 9. osvojenih nagrada i prvim solističkim koncertom u avgustu.

Žiru u sastavu Gerhard Reichenbach (Germany), Gabriel Bianco (France), Adam del Monte (Usa), Boško Radojković (Srbija), Xhevdet Sahatxija (Croatia/Kosovo), Nejc Kuhar (Slovenija/Austrija), Erhan Mujka (Kosovo), Nikolay Mihaylov (Bulgaria), Stela Dinkova (Bulgaria), Borche Naumovski (Makedonija), Ljubomir Nakevski (Makedonija), dodijelili su Kristini nagradu.

Pored vrijednih nagrada takmičenja, festival održava solističke koncerte za klasičnu gitaru i majstorske kurseve. Prvi koncert je bio održan 19. maja Davida Štrpca iz Srbije i Adama del Monte iz USA. Drugi koncert 21. maja Duo Denicia iz Makedonije i Gerharda Reichenbach Njemačka. I posljednji je koncert 22. maja Nejc Kuhar iz Slovenije i Gabriel Bjanko iz Francuske.

Prije 10 godina rodila se ideja da se organizuje festival i međunarodno takmičenje i za klasičnu gitaru TREMOLO, prvo takve vrste u Sjevernoj Makedoniji. Tokom svih ovih 10 godina ovaj festival je postao manifestacija koja je ujedinila ljubitelj klasične gitare. Dječiji kulturni centar Karpoš, ima dugu i bogatu tradiciju u organizovanju kulturnih događaja i manifestacija. Zajedno, grad Skoplje i Dječiji kulturni centar Karpoš obogaćuju kulturnu scenu nazvana gitara, muzika inspiracija.

Tokom svih ovih godina veliki broj eminentnih solista i nastavnika, svjetskih poznatih umjetnika na klasičnoj gitari, daju svoj doprinos jedinstvenom karakteru ovog festivala. Svako izdanje ovog festivala je priča za sebe, inspiracija za mlade generacije u njihovoj kulturnoj formaciji. Uspješnom realizacijom festivala Tremolo, Dječiji kulturni centar Karpoš učestvuje u razvoju ove vrste umjetnosti u Sjevernoj Makedoniji. Uspjeh je način razmišljanja i navika u kojima ruka, srce i rum rade zajedno!

Kristinine nagrade:

Italija”Gaetano Marziale” 2021, 3. nagrada.
Austrija 2. mjesto “International guitar festival Rust” 2020, takmičenje “Alirio Diaz”. Takmičenje EU pod pokroviteljstvom EURO STRINGS.
Sjeverna Makedonija 2020 “International guitar festival Tremolo” 1. mjesto, plus specijalna nagrada festivala “A special surprise Tremolo awards for”.
Rumunija 2 .nagrada i specijalna nagrada publike “The Grand Audience Award” TIGF, “Transilvania international guitar festival”2020.
“Vojvodina guitar fest”2020” Dr Jovan Jovičić 2. nagrada.
“Albania guitar festival”2020, 3. nagrada.
„Guitar art festival “2019, 3. nagrada, 2020-4. mjesto.
„International music competition“ 2020-1. nagrada.
„Pjeter Gaci”2020-Albanija 1. nagrada.
„Sarajevo international guitar festival“ 2019-1. nagrada.
“Montenegro international guitar competition” 2018.-2. nagrada, 2019.- 1. nagrada, 2020-2. nagrada.
“Guitar fest Bijelo Polje” 2018.- 1. nagrada, 2019.- 1. nagrada, 2020- 1. nagrada.

Državno takmičenje”XLV. Muzički festival mladih Crne Gore” 2018.- srebrna lira i dr…

Kristina Miljenović svoj prvi solistički koncert imala je u Atrijumu kulturnog centra Kotor u avgustu ovog ljeta sa 13. godina u organizaciji Luke umjetnosti. Za nih je snimila dva muzička spota. Nastupala je po trgovima Kotora.

Svirala je i otvorila je 27. Kotorski festival pozorišta za djecu 2019.godine. Ključeve grada predao je Kristini gradonačelnik Opštine Kotor.

Nastupila je više puta na Kotor art talentima-Don Brankovi dani muzike. Luke umjetnosti na pijacama i trgovima Kotora.

U Tuzli Teatar kabare, Lepenski Vir, Pomorska biblioteka Kotor, Na Trgu Oružja, palata Pima, Rimski mozaici Risan, Pomorski Muzej Crne Gore”, Crkva Sv. Pavla, KIC Budo Tomović, u modno scenskom performansu Fatalna žena, Dani gitare Podgorica. U Herceg Novom učesnica je na festivalu GUITAR ART SUMMER FEST kao i učesnica orkestra GUITAR WORLD ORCHESTRA od 2018. godine. Odlična je učenica Muzičke škole Vida Matjan i OŠ Njegoš sa prosjekom 5:00. Želja joj da završi muzičku akademiju i postane koncertni umjetnik.

Podijeli: