Kralj Nikola je planirao da izgradi pozorište u Baru, ovako je trebalo da izgleda

Kralj Nikola je pored Zetskog doma na Cetinju planirao da izgradi i pozorište u Baru.

Na osnovu sačuvanog idejnog projekta koji se nalazi u Arhivsko-bibliotečkom odjeljenju Narodnog muzeja Crne Gore u posebnim luksuznim koricama, ovo je trebalo da bude jedno od najljepših zdanja u Crnoj Gori.

Projekat je iz 1911. godine a rad je italijanskog arhitekte profesora Adolfa Magrinija koji je bio nagrađen zlatnom medaljom na izložbi u Cetinju.

Da je projekat italijanskog arhitekte bio realizovan, nesuđeno pozorište nazvano po posljednjem crnogorskom monarhu bilo bi danas vjerovatno najrereprezentativnije zdanje u Crnoj Gori ali i šire.

Projekat sadrži šest crteža (dva crteža osnove, dva supresjeci − transferzalni i longitudinalni, i dva su crteža začelja planirane građevine).

Pozorište je bilo zamišljeno kao klasicistički teatar sa velikim gledalištem koje sačinjavaju parter i visoki parter, dva sprata lože i galerija. Projektom su bili predviđeni i svi prostori potrebni jednom ozbiljnom teatru.

Nažalost, projekat nije realizovan, ali on i sam po sebi predstavlja ogromnu vrijednost i potvrda je koliko je kralj Nikola nastojao da Crnu Goru približi modernim evropskim državama.

Podijeli: