Karikaturisti Luki Lagatoru prva nagrada na festivalu Osten u Skoplju

Karikatirista Luka Lagator osvojio je prvu nagradu na 50. internacionalnom festivalu “Osten”, održanom proteklog vikenda u Skoplju. Riječ je o poznatom festivalu karikature, crteža i grafike, a Lagator je osvojio nagradu u konkurenciji najboljih svjetskih karikaturista iz oblasti takmičarske festivalske karikature.

U izjavi za RTV Cetinje on je kazao da mu je ova nagrada posebno važna, jer je u pitanju veliki svjetski festival na kojem je konkurisao više puta, te da mu je posebna čast jer je nagradu osvojio u izuzetno jakoj konkurenciji.

“Na svim važnim svjetskim festivalima karikature osvojio sam neku od nagrada, ali za ovaj festival sam godinama konkurisao i dobio sam je tek sada. Nagrada se sastoji od štampane luksuzne prezentacije mog dosadašnjeg rada i hiljadu eura”, rekao je.

Njemu i ostalim nagrađenim umjetnicima priređen je svečani prijem kod premijera Makedonije Zorana Zaeva i gradonačelnika Skoplja, a tom prilikom im je uručen i njegov portfolio sa 12 radova.

Darko Drljević, koji je dobio specijalnu nagradu, i ja pripadamo samom vrhu svjetske karikature, kada je u pitanju takmičarska, odnosno salonska karikatura. Nažalost, kod nas se za to malo zna, jer se karikatura slabo prati”, istakao je Lagator.

Njemu je ovo 112. nagrada, a u međunarodnoj konkurenciji 98.

Podijeli: