Javni poziv za umjetničku rezidenciju Razumi.me

NVU Dramski studio “Prazan prostor” iz Podgorice sprovodi projekat “Razumi.me”, koji je podržan kroz program “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – “M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za istraživanje i zaštitu ptica (CZIP), a finansira ga Evropska unija.

Projekat “Razumi.me” osmišljen je u želji da grupi mladih djevojaka i momaka kroz pozorišnu umjetnost približi građanski i ljudski pristup različitostima i podstakne ih na dijalog koji za cilj ima razumijevanje. Dijalog među mladima i zajedničko stvaranje su nužan i jedini mogući odgovor na rastuće društveno-političke tenzije u Crnoj Gori, kao multikulturalnoj, multinacionalnoj i multivjerskoj sredini. Direktni učesnici ovog projekta će biti 24 mlade osobe, koje će tokom desetodnevnog rezidencijalnog boravka izgraditi međusobne veze; upoznati različitosti svoje zemlje i društ(a)va; te kroz umjetnost, druženje i razgovor razviti toleranciju, ljubav i solidarnost. Sa njima će osim mladih liderki i lidera raditi kompetentne pedagoškinje i pedagozi iz oblasti pozorišne umjetnosti.

Mentorke i mentori vodiće desetodnevnu radionicu koristeći najsavremenije metode rada i moć koju pozorište sa svojim umjetničkim tehnikama ima da ojačaju kapacitet mladih, izgrade samopouzdanje, razviju kulturu dijaloga i slobodu duha. Kao krajnji proizvod radionice realizovaće se performans koji će se izvesti u javnim prostorima u 6 crnogorskih gradova. Mladi će se ohrabriti da kroz performativnu umjetnost pronađu sopstveni izraz i progovore o temama koje će se problematizovati tokom radioničarskog rada. Tokom trajanja projekta mlade učesnice i učesnici dijeliće svoje utiske i saznanja sa širom javnosti kroz video forme.

Pozivaju se sve djevojke i momci od 16 do 20 godina da se prijave za učešće u ovom projektu. Zainteresovane kandidatkinje i kandidati treba da pošalju svoju kratku biografiju, motivaciono pismo i video u trajanju do 60 sekundi u kojem će se predstaviti. Selektovane kandidatkinje i kandidati će biti učesnici umjetničke rezidencije u Pljevljima u trajanju od deset dana, učestvovaće u promociji projekta, javnim performansima i javnoj tribini.

Svi troškovi prevoza, smještaja i ishrane su obezbijeđeni od strane organizatora.

Prijave se mogu slati na dsprazanprostor@gmail.com. Poziv je otvoren do 1. oktobra 2021. godine.

Ovim projektom Dramski studio “Prazan prostor” nastavlja svoju misiju koja se ogleda u jačanju kulturne ponude i doedukaciji mladih ljudi u Crnoj Gori.

Podijeli: