Iz štampe izašao prvi broj časopisa „IDENTITET“

Iz štampe je izašao prvi broj IDENTITET -a, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore. Misija časopisa je da pruži doprinos očuvanju i jačanju crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta kroz prezentaciju kulturne baštine Crne Gore, promociju naučnih, umjetničkih, sportskih, političkih i drugih uspjeha crnogorskih iseljenika i sublimaciju patriotske energije, rasute širom svijeta, svih onih koju Crnu Goru doživljavaju kao svoju postojbinu.

identitet

Pored tekstova kompetetnih autora iz Crne Gore, prevashodno edukativnog karaktera, časopis promoviše autore iz dijaspore sa prilozima vezanim za državu u kojoj žive i temama koje direktno ili indirektno promovišu crnogorsku individualnost.

U prvom broju IDENTITETA arheolog Predrag Malbaša piše o Njegoševom mauzoleju na Lovćenu, dok Borislav Cimeša potpisuje tekst o štampariji Crnojevića kao embrionu crnogorskog nacionalnog identiteta. Dr František Šistek, profesor sa Karlovog univerziteta u Pragu, je autor priloga o tome kako češko društvo vidi Crnu Goru nakon obnove nezavisnosti, dok mr Mihal Spevak piše o crnogorsko-slovačkim odnosima.

Danijela Đurđević iz Italije donosi priču o crnogorskoj odivi Darinki Leković koja je cijeli život posvetila humanitarnom radu, Ljubinka Andrijević iz Kaira piše o danima emigracije Jelene Savojske u Egiptu, a Jelisaveta Stanišić iz Argentine o devet decenija nostalgije za svojm postojbinom.

Blagoje Zlatičanin iz Albanije dokumentovano dokazuje da je albanski pjesnik Midjeni etnički Crnogorac Miloš Nikolić, dok Aleksandra Rejes Hajduković iz Meksiko Sitija donosi životnu priču njenog đeda crnogorskog emigranta Aleksandra Hajdukovića.

Iz Srbije Nenad Stevović piše o Lovćencu kao markantnoj identitetskoj tački na mapi crnogorske dijaspore, a Jana Krivokapić predstavlja smotru recitatora Vojvodine na crnogorskom jeziku.

U rubrici o antifašizmu Milan Maretić piše o narodnim herojima iz Crne Gore, a u rubrici Crnogorska emigrantska poezija predstavljeni su rodoljubivi stihovi Dušana Vukovića. Rubrika posvećena diplomatiji donosi priču o 13 diplomatskih predstavništva na Cetinju za vrijeme knjaževine/kraljevine Crne Gore. Tu je i prilog o učešću izdavačke produkcije iz dijaspore na Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici, dok se u rubrici Mladi literati iz dijaspore objavljuju nagrađeni radovi sa literarnog konkursa “Crna Gora, vječni plamen slobode”.

Iz zbirki Narodnog muzeja Crne Gore predstavljeni su ćemer i Njegoševa fotelja, a u rubrici Crnogorska kužina prenosi se tekst Marije Čolpe o cuckom kačamaku.

Identitet izlazi kvartalno, četiri puta godišnje, izdavač je NVO “Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović, publicista i istraživač crnogorske dijaspore.

 

Podijeli: