„Gradnja novog pozorišta civilizacijski pomak“

Podgorica je, nakon kraće pauze, po drugi put domaćin festivala RUTA (Regionalna unija teatara), a predstavnicima regionalnih teatara, uprava grada i Gradskog pozorišta, pokazala je novi dom gradskog tratra koji će uskoro biti završen.

Foto: RTCG

Kako je kazao gradonačelnik Ivan Vuković, podgorička publika ovih dana ima priliku da uživa u najboljim predstavama sa prostora bivše Jugoslavije. Taj trenutak su iskoristili i da se uvaženim gostima, među kojima su Zijah Sokolović, Jug Radivojević, Gordana Boban i druga velika imena regionalnog teatra, pohvale činjenicom da Podgorica uskoro dobija novu zgradu Gradskog pozorišta.

„Sudeći po njihovim reakcijama mislim da zbilja imamo razloga da budemo ponosni, jer u ovom trenutku ovo je jedino pozorište koje se gradi u Evropi, odnosno, prvo pozorište koje se gradi iz temelja poslije više decenija”, kazao je Vuković.

“U ovim vremenima, gdje smo zaokupljeni nekim opštim, svjetskim i civilizacijskim problemima praviti novo pozorište, ne renovirati staro, je jedan civilizacijski pomak. Ovo je jedno civilizacijsko, građevinsko, ali i političko ludilo, da se čovjek odredi da na ovakav način nešto novo napravi”, kazao je Zijah Sokolović i dodao da mu je posebno drago što je očigledno da se ova zgrada pozorišta ne gradi radi otvaranja, nego radi predstava koje će se igrati.

O važnosti ovog projekta govorio je i Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta, koji ističe da postojanje pozorišta mijenja opis svakog grada i utiče na odrastanje njegovih najmlađih stanovnika.

“Pozdravljam napor gradske uprave, jer nova lokacija, nova zgrada i jedan potpuno novi ambijent, predstavljaju veliki benefit. Tek će vrijeme i godine pokazati koliki je benefit za sam grad i publiku u Podgorici, i za sve nas koji dolazimo, da postoje optimalni, tehnički uslovi za izvođenje predstava. Čestitam na ovom naporu i ulaganjima, i siguran sam da ćemo sljedeću RUTA-u u isto ovo vrijeme iduće godine održati na ovoj sceni, na veliko zadovoljstvo svih nas,” kazao je Radivojević.

Glumica Gordana Boban kazala je da, nažalost, živimo u vremenu u kom se kultura toliko marginalizuje, te da je izgradnja nove zgrade Gradskog pozorišta ogroman poduhvat.

“Od srca čestitam svim ljudima koji su imali puno hrabrosti, volje, želje i entuzijazma da nađu način da finansiraju ovako prekrasnu zgradu budućeg Gradskog pozorišta Podgorice. Od srca vam čestitam, i jedva čekam da zaigram u ovom pozorištu”, poručila je glumica.

Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta, istakao je da je kolege s pravom vrlo emotivno reaguju na ovaj predivni objekat koji mnogo znači za glumce, publiku, ali i sam grad, te da je jako srećan i ponosan što je dio priče stvaranja i otvaranja jednog novog pozorišta.

Podijeli: