Glumci s ovih prostora mogu napraviti zavidne međunarodne karijere

Glumac, pedagog, muzički producent, DJ I tekstopisac, sve to je Adam Devenport. Umjetnik koji je tokom pandemije došao na Balkan i u Beogradu osnovao The International Acting Studio (TIAS), prvu školu glume za film i televiziju na engleskom jeziku na ovim prostorima. Osim glume, Davenport se bavi i elektronskom muzikom, objavio je nekoliko singlova, a International Music and Entertainment Association ga je prošle godine imenovao umjetnikom godine.

Foto: RTCG

ako ga je ovdje sasvim slučajno i nakratko doveo njegov privatni život i splet okolnosti, taj kratak boravak se ipak pretvorio u novi početak.

Školu glume pod nazivom TIAS osnovao je u januaru 2021. godine i trenutno je pohađa 50 glumaca, od početnika do afirmirmisanih glumaca, a ima studente iz više država – od SAD, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Makedonije, Srbije, Austrije, Francuske, Švedske, Ukrajine, sve do Nigerije.

Škola je zamišljena kao platforma s brojnim radionicama sličnim onima u originalnom američkom Actors Studio.

Devenport kaže za Portal RTCG da njegovi učenici sve upijaju i da nove stvari uzimaju za ozbiljno, jer na Balkanu glumci imaju motivaciju da rade internacionalno.

„Ne razdvajam iskusne i neiskusne glumce, ne vjerujem u tu vrstu podjele, jer dok imaš radoznalost i strast da budeš bolji, u tom slučaju svi imaju mjesto da rade jedni pored drugih“, cijeni Devenport.

Koliko je podučavanje glume u njegovoj školi uspješno govori i činjenica da jedna njegova učenica trenutno snima novu sezonu popularne Netflixove serije „The Crown“,, dok je druga, Ema Gojković, imala glavnu ulogu u američkom filmu „My son Hunter“.  Osim što obje pohađaju njegovu školu, on ih je dodatno pripremao i za audicije na kojima su dobile inostrane angažmane.

Iako dolazi iz SAD Davenport kaže da je upoznat s cjelokupnom jugoslovenskom kinematografskom tradicijom.  Na otvaranje svoje škole odlučio se upravo zbog toga što su u regiji mnoge savremene glumačke tehnike kakve se koriste u vrhunskim američkim glumačkim školama nepoznanica.

S obzirom na to, ističe, mislio je kako bi mogao stvoriti nešto vrijedno i pritom pomoći glumcima u regiji da izgrade međunarodne glumačke karijere.

Devenport navodi da je posjetio više zemalja u regionu a na njega je najveći utisak ostavila Crna Gora, koju je opisao kao „Božije privatno odmaralište“.

“Crnu Goru sam posjetio aprila 2021. godine sa grupom prijatelja iz Srbije. Privukle su me stare budvanske relikvije i kako je to poslužilo kao kulisa naspram prirode. Čudio sam se veličini planina, kako je vazduh ovdje drugačiji, voda savršeno plave boje. Osjećao sam se kao da sam u Božjem privatnom odmaralištu. Nadam se da ću u budućnosti imati opet priliku da posjetim Crnu Goru i uživam u njenim ljepotama“, kazao je Devenport.

Trenutno, kako kaže, ponudio je ukrajinskim glumcima besplatne online časove glume.

Ideja je da im se u ovom teškom periodu omogući da poboljšaju svoje glumačke vještine i lakše nađu posao u inostranstvu.

„Svi ukrajinski glumci, ali i svi ostali glumci iz Crne Gore, koji bi željeli da prisustvuju časovima mogu se prijaviti putem sajta TIAS“, podvukao je Devenport.

Podijeli: