Festival praznog prostora od 27. septembra do 4. oktobra

Prvo izdanje festivala ” Festival praznog prostora” povodom dvadeset godina postojanja, održaće se u Podgorici u periodu od 27. septembra do 4. oktobra. čiji je pokrovitelj Sekreterijat za kulturu i sport glavnog grada Podgorica.

Dramski studio ” Prazan prostor” je stub dramske pedagogije u Crnoj Gori. Sistem rada se zasniva na kombinaciji različitih savremenih dramskih metoda, a grupni rad u svom centru ima lični razvoj pojedinca. Podstiču mlade ljude da na kreativan i kritički način promišljaju svijet u kojem žive. Teme koje obrađuju kroz igru i improvizacije tiču se njihove stvarnosti i za cilj imaju osnaživanje u susretu sa svakodnevnicom i situacijama iz realnog života. Tokom dvadeset godina postojanja, producirano je preko 50 predstava i javnih časova čiji su akteri djeca i mladi, a njih 3.000 edukovalo se u ovom studiju.

Ponosni su na mlade talente koje su prepoznali, ali i na sve one koje su postali trezveni, samouvjereni i kompetentni mladi ljudi i stručnjaci. Rastući broj profesionalaca edukovanih u oblasti dramskih umjetnosti, te nedovoljan broj institucionalnih pozorišta, čini evidentnom potrebu za jačanjem nezavisne scene u Crnoj Gori, pa su od 2018. godine započeli i sa svojim profesionalnim produkcijama.

Njihova vizija je da budu reprezentativni predstavnici nezavisne kulturne scene, a glavni cilj je osnivanje nezavisne pozorišne kuće u Podgorici, koja će biti prostor za promociju domaćih pozorišnih stvaraoca, za stručnu doedukaciju, za gostovanja nezavisnih trupa i pozorišta iz inostranstva, te prostor za razvoj pozorišne publike u Crnoj Gori.

Ovim festivalom žele da proslave njihovo postojanje i prezentuju njihov rad. Publika će imati priliku da vidi raznovrstan program u okviru kojeg će prikazati pet njihovih profesionalnih produkcija kao i javne časove svih prošlogodišnjih polaznika dramskog studija.

Programi će se održavati na raznim lokacijama glavnog grada, a organizatori će nastojati da u što većoj mjeri šire radost i festivalski duh tokom svih dana trajanja festivala. U okviru programa će biti održana dva okrugla stola gdje će se razgovarati na temu dramske pedagogije i nezavisne scene u Crnoj Gori. Takođe, jedan od segmenata biće i prezentacija postignutih rezultata polaznika određenih radionica, realizovanih u okviru projekata koje sprovode za djecu i mlade.

Svi programi su besplatni, ali je potrebno rezervisati karte kako bi se regulisao ulaz i broj publike. Pošto festival realizuju pod okolnostima uslovljenim pandemijom korona virusa, podsjećamo građane na obavezno poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera kao i na mogućnost prisustvovanju programa isključivo uz jedan od dokaza Nacionalne COVID potvrde.

Podijeli: