Dalibor Ćetković u enciklopediji Art Universal, uskoro izložba u Kotoru

Crnogorski umjetnik Dalibor Dado Ćetković odabran je od strane italijanskog eksperta za savremenu umjetnost, likovnog kritičara i organizatora umjetničkih događaja Frančeska Rusoa, da bude zastupljen u velikoj enciklopediji internacionalne umjetnosti, Art Universal – The Great Encyclopedia of International Art.

Ćetković će svoju 17. samostalnu izložbu imati 2. septembra u Gradskoj galeriji Kotor.

“Na mojoj 17. samostalnoj izložbi slika u Gradskoj galeriji Kotor – JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, predstaviću se publici sa oko deset slika na platnu i približnim brojem slika na papiru, a sve su urađene u kombinovanoj tehnici sa uljem, akrilom, ugljenom i grafitom. Biće predstavljene i najnovije slike iz velikog ciklusa “Antares” koje do sada nisu objavljene, a izložba nosi naziv po istoimenoj slici “San u snu” koja je nastala prošle godine.

Prvi put sam je predstavio virtuelnom video izložbom na mom YouTube kanalu, a zatim u galeriji Velimir A. Leković u rodnom Baru, potom u galeriji Fakulteta Umjetnosti UDG, a nakon toga na virtuelnoj izložbi “Retrospective” u Indoneziji. U Kotoru do sada nijesam izlagao pa mi je veliko zadovoljstvo što će moja djela biti predstavljena u jednom od najljepših gradova na Jadranu”, kaže Ćetković za CdM.

Povodom ulaska u veliku enciklopediju Art Universal, Ćetković kaže:

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam odabran, od strane italijanskog eksperta za savremenu umjetnost, likovnog kritičara i organizatora umjetničkih događaja Frančeska Rusoa, da budem zastupljen u velikoj enciklopediji internacionalne umjetnosti, Art Universal – The Great Encyclopedia of International Art, sa ostalim kolegama iz svijeta i velikanima kao što su: Pikaso, Dali, Vorhol, Šagal, Kle, Miro, Van Gog, Modiljani, Munk, Polok, Magrit i drugi. Primjetio sam da sam među nekoliko najmlađih umjetnika koji su selektovani da budu u ovom izdanju. Slika “Muzička kutija” iz ciklusa Antares, osim što je nagrađena na žiriranoj internacionalnoj izložbi Abstract u Los Anđelesu, sada se nalazi u enciklopediji, sa više od 350 strana, koja će završiti u preko 400 galerija svijeta, u muzejima, zatim kod kolekcionara, likovnih kritičara, ljubitelja umjetnosti itd.”

Ova godina za njega i njegov rad predstavlja godinu izazova koja bilježi velike pomake u svakom pogledu.

“Nisam mogao ni da predpostavim gdje bi moji radovi mogli biti prikazani i koja sve publika će imati priliku da se upozna sa mojim stvaralaštvom. Od januara ove godine do danas, izlagao sam na više od 30 kolektivnih izložbi u zemlji, regionu i inostranstvu, što je ogroman iskorak u mojim izlagačkim aktivnostima, a priredio sam i jednu samostalnu virtuelnu izložbu u martu koju sam uradio na Artsteps platformi i predstavio je na YouTube kanalu, kao i na društvenim mrežama.

Nedavno sam izlagao na Bijenalu akvarela u Galeriji SKC u Beogradu, a ta postavka je prikazana i u muzeju Kozare u Prijedoru, zatim u Kreativnom habu na drugom Art vikendu u Starom gradu Bar kao i na grupnoj izložbi Međunarodnog trilateralnog Interreg IPA-CBC umjetničkog projekta Complicities, takođe u Starom gradu na kojoj sam predstavio novu sliku velikog formata. Potom sam izlagao na prvom “Street in art” , izložba na otvorenom u ulici Maršala Tita u Baru koja je 10-og jula privukla veliku pažnju publike koja inače ne posjećuje takva dešavanja. Krajem jula sam bio učesnik desete jubilarne Međunarodne beranske likovne kolonije u Kaludri kod Berana, a izložba će biti organizovana u oktobru”.

Tokom ljeta je izlagao i na novim virtuelnim izložbama u Norveškoj, Ekvadoru gdje je dobio imenovanje za koordinatora Crne Gore, zatim u Turskoj, Indiji itd.

Dalibor Dado Ćetković je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine i član je ULUCG od 2008. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, vodio je brojne likovne radionice i učestvovao je na više likovnih kolonija. Do sada je imao 16 samostalnih i preko 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze širom svijeta u privatnim kolekcijama. Živi i radi u Baru.

Podijeli: