Bole Bošković u „Podgoričkim pričama“

U „Podgoričkim pričama“ ovog mjeseca predstaviće se Miodrag Bole Bošković, koji je na podgoričkoj i crnogorskoj muzičkoj panorami ostavio duboki trag, saopštio je KIC „Budo Tomović“.

Foto: RTCG

Koliko je sve to bilo izazovno, teško ili radosno reći će moderatoru večeri Vanji Kovačeviću, kao i publici 23. marta u sali Dodest KIC-a od 20 sati.

Miodrag Bole Bošković je rođen 9. novembra 1962. godine u Titogradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Muzikom se bavi od najranijeg doba, da bi se nešto kasnije kroz razne forme ogledao i u mnogim oblicima video produkcije.

Desetak godina je radio kao muzički urednik na Radio-televiziji Crne Gore (RTCG), zatim kao glavni muzički urednik i tehnički direktor podgoričkog Radija Antena M, a nakon toga bio je i direktor Montena produkcije.

Za vrijeme svog boravka u Engleskoj radio je i kao visitor muzički i filmski producent u RTV PICCADILY 103 najvećoj privatnoj RTV stanici u Mančesteru.

Po povratku u Podgoricu, nepune tri godine bio je i glavni i odgovorni urednik RTV Elmag, a nakon toga i urednik naučno-dokumentarne redakcije NTV Montena.

Više godina je obavljao i funkciju urednika zabavno-muzičke redakcije Trećeg kanala TVCG.

Tokom skoro četrdesetogodišnje karijere učešća u radu mnogih elektronskih medija iz Crne Gore, autor je i raznih serijala iz domena zabavno muzičkog (“Rock me baby”, “Fiesta”, “Love you live”, “Muzički zemljotres”, “Crnogorska muzička scena”) i dokumentarnog programa (“Nesalomljivi”, “Muzičke razglednice Crne Gore – Nuovo”, “Kulturni pano” itd).

Posjeduje lični AV studio “NOĆNA RUŽA CRNE GORE“, u kojem su stvoreni svi njegovi filmovi i kompozicije, a hobi mu je pravljenje, sakupljanje i restauracija gitara.

Autor je muzike i spota kompozicije “Dobro jutro Crna Goro” koji je godinama bio najavna i odjavna špica Jutarnjeg programa TV Crne Gore, a čiji se naziv zadržao do današnjeg dana.

Miodrag Bole Bošković je autor prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Noćna ruža Crne Gore” (1993-94), prvog muzičko dokumentarnog filma o Crnoj Gori “Prijesto od kamena” (1996-97) i prvog CD-a, instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Noćna ruža prijestola od kamena” (1996-97). U periodu od 1990. do 2022 godine, objavio je tridesetak samostalnih projekata, kao i dva kolektivna CD-a (“Okean” i “TOCG”), nekoliko muzičko dokumentarnih filmova o Crnoj Gori (“Prijesto od kamena”, “Car junaka”, “Muzičke razglednice Crne Gore” i “Lacus Labeatis”, “Mirna luka za tvoju dusu”…).

Podijeli: