Bogdanović posjetio Štjefana Ivezaja u Tuzima

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je Štjefana Ivezaja, koji u Tuzima, u svojoj kući čuva bogatu kolekciju raznovrsnih muzejskih predmeta i eksponata.

Iverzaj je predstavio ministru Bogdanoviću veliki broj autentičnih muzejskih predmeta, autentične nacionalne nošnje, oružje, posuđe, alate i oruđe, muzičke instrumente, poštanske markice, knjige, dokumenta i brojne druge eksponate, kao i bogatu kolekciju foto-aparata.

Ministar Bogdanović je istakao da je kuća gospodina Ivezaja značajno mjesto za kulturu Crne Gore, gdje se posvećeno čuva istorijsko nasljeđe naroda sa naših prostora, ali i promoviše Crna Gora kao multikulturna, multinacionalna i multikonfesionalna zemlja.

Bogdanović je dodao i da je ovo odličan primjer valorizacije bogatog kulturnog nasljeđa u turističke svrhe.

“Ministarstvo kulture će pružiti svu neophodnu pomoć kako bi napori gospodina Ivezaja, koji sa svojom suprugom uspješno afirmiše tradiciju albanskog naroda, bili dodatno valorizovani,” naglasio je Bogdanović.

Štjefan Ivezaj je od 2002. godine, kuću u kojoj živi pretvorio u svojevrsni muzej, ali i fototeku, biblioteku i filateliju, otvorene za posjetioce tokom cijele godine.

Podijeli: