Bogdanović otvorio Don Brankove dane muzike

Na Dan državnosti 13. jula, ispred Katedrale Sv. Tripuna otvoren je muzički program KotorArta, Dan Brankovi dani muzike.

Foto: Duško Miljanić

“Rijetko gdje je kao na prostoru Boke Kotorske ostvaren jedinstven sklad elemenata prirode i slojeva kulture, u kom je, bez obzira na burnu istoriju, umjetnost uvijek imala posebno mjesto. Potrebno je istaći da taj povlašćeni status umjetnosti nije dovođen u pitanje ni kada su ovaj zaliv zahvatale nedaće, kako one čije je ishodište priroda tako i one koje su proizašle iz destrukcije nemalog broja osvajačkih pohoda na Boku Kotorsku”, rekao je na otvaranju Don Brankovih dana muzike ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Prema njegovim riječima taj fenomen je izrastao iz one sposobnosti, tako tipične za Boku, koja se opire pojednostavljenju života na puku egzistenciju i koja teži da se kroz kreaciju trajno upiše u vremenu.

“Samo se na taj način može objasniti potreba vlastele i pomorske aristokratije Kotora i Boke da nadiđu materijalno blagostanje i ostave izuzetnu arhitekturu, podrži književne, likovne i muzičke stvaraoce, ali i obezbjede očuvanje osobene tradicije narodnog stvaralaštva. Sve to je danas dio skladne slike multikulturalne Crne Gore, za koju je prostor Boke često predstavljao sponu sa svijetom, kao što je u vrijeme viševjekovne osmanske vladavine većim dijelom Balkana, hrišćanskoj Boki hrišćansko zaleđe stare Crne Gore omogućavalo relaksiraniju posvećenost sopstvenom razvoju”, dodao je on.

Bogdanović je naglasio da je veliko kulturno nasljeđe Boke Kotorske bilo, u svakom slučaju, veliki izazov osnivačima KotorArta, jer je ono iziskivalo koncept koji je morao korespondirati sa tom bogatom zalihom kulturnih i umjetničkih dostignuća, ili, jednostavnije rečeno, adekvatan odgovor savremenosti na visoke standard koje je u ovom prostoru ostavila tradicija.

„Danas možemo reći da su sadržaji ovog festivala učinili da se nastavi kontinuitet Kotora kao grada visoke kulture, ali i da se otvori prostor novim umjetničkim traganjima u ambijentu čija je istorija upravo obilježena tragalaštvom i otvorenošću prema svijetu, različitom i nepoznatom. Moglo bi se reći da je KotorArt današnji odgovor na one avanture duha i kreativnosti koje su krasila ovaj grad kroz njegovu dugu istoriju,” rekao je Bogdanović.

Na otvaranju su govorili i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i direktor Kotor Arta Ratimir Martinović.

Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Dionicu soprana u Rambovoj kompoziciji tumačla je naša umjetnica Natalija Radić, dok je Festivalskim orkestrom KotorArta dirigovao Premil Petrović. Publika se na otvaranju podsjetila i jednе ranijе porudžbinе, djelа Iskra besamrtna koju je za KotorArt ranije napisao naš kompozitor Ivan Marović. Muzički događaj upotpunilo je premijerno prikazivanje dokumentarnog filma reditelja Dušana Vulekovića.

Podijeli: