Boem koji je bio ispred vremena: Na današnji dan rođen Pablo Pikaso

Pikaso je uvijek odmicao ispred svog vremena, pa je i 80-toj godini slikao sa energijom mladića. Plašio se jedino smrti. Zato je i govorio “Za sjutra ostavi ono što želiš smatrati nedovršenim, ako umreš”, piše Wannabe Magazin.

Kad se rodio babica ga je proglasila mrtvim. Spasio ga je ujak, po profesiji doktor koji mu je dunuo dim cigarete u lice.

Za crteže je počeo da se interesuje u 11. godini, pod uticajem oca. Već sa 13 godina imao je prvu izložbu.

Školu nije podnosio, pa su ga zato često kažnjavali. Govorio je “Zatvarali su me u malu sobu sa bijelim zidovima i klupom, na kojoj sam mogao da sjedim. To je bilo sjajno, jer sam na miru mogao da slikam po zidovima”.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, naslikao je 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige, a stvorio je i 300 skulptura.

Uz Žorža Braka, jedan je od osnivača kubizma.

Imao je buran i neobičan život, posebno kad su njegove ljubavne veze u pitanju. Žene su mu bile najveća inspiracija, a svaka njegova muza postala je i njegova ljubavnica.

Ženio se dva puta, a imao je četvoro djece. Posljednje dijete je dobio u 68. godini.

Izložba u Luvru 1971. godine priređena je u njegovu čast, to jest povodom njegovog 90. rođendana. Prije njega nijedan živi umjentnik nije imao izložbu u ovom muzeju. Preminuo je dvije godine poslije toga, kada mu je otkazalo srce dok je imao napad gripa.

Prema nedavnim istraživanjima, Pikaso je umjetnik čije su se slike najviše krale, čak 1.147 slika.

Podijeli: