„Barski ljetopis“ od 7. do 27. septembra

Organizatori su saopštili da je trajanje festivala je skraćeno i da je dominantno usmjeren na crnogorske umjetnike, uz svega nekoliko gostujućih predstava.

„Programima će moći da prisustvuje do 100 gledalaca na otvorenom, a 50 u zatvorenom prostoru, uz poštovanje propisane mjere fizičke udaljenosti. Dvadeset četiri planirana programa će se održavati svakodnevno. Oni obuhvataju pozorišne predstave, koncerte, književne večeri, izložbe i filmove za djecu“, navodi se u saopštenju.

Muzički program će okupiti isključivo crnogorske autore.

Festival će u ponedjeljak 7. septembra biti otvoren bez protokolarnih ceremonija uz koncert klasične muzike poznatog crnogorskog klasičnog gitariste Danijela Cerovića, violinistkinje Mirke Šćepanović i poznatog violončeliste Dmitrija Prokofjeva, a nadalje okupiti i Trio Con Spirito, Jazz trio Sanje Raičković, Duo Dende, klape “Alata” i “Lanterna” i Big Bend “Vasa Pavić”. Internacionalna selekcija maestra Bojana Suđića će ponovo biti dio Ljetopisa već od iduće zimske scene.

U književnom programu će se takođe predstaviti isključivo domaći autori. Mladi podgorički romanopisac Nikola Nikolić će govoriti o svom posljednjem djelu „Sirene za uzbunu“, a pred barskom publikom će nastupiti i Aida Orahovac Kuč, Milica Mima Vuksanović, Dejan Vuković i Branko Janjušević. Organizatori posebno izdvajaju književne večeri svojih sugrađana Stefana Đukića i Gorana Pejovića Gule koji su u protekloj godini objavili zbirku putopisa „Između polova“ i roman “Let plavog safira”.

„Zbog bezbjednosti umjetnika na sceni, koja predstavlja svojevrsni izazov kada je u pitanju pozorišni nastup, ovaj segment će biti fokusiran na „beskontaktne“ predstave: monodrame, duo-drame u kojima nema fizičkog kontakta, kao i prošlogodišnju festivalsku produkciju „Don Kihot“, realizovanu u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, a u kojoj će jedina scena sa fizičkom interakcijom glumica biti prerežirana u skladu sa novim okolnostima. Osim „Don Kihota“, koji će se odigrati na ljetnjoj pozornici Doma kulture u utorak 8. septembra, ostale predstave će biti odigrane na sceni u Starom Baru. Na ovogodišnjem Ljetopisu gostovaće i duodrama „Persona“, za koju je u produkciji ATAK-a, a po uzoru na kultni švedski film, adaptaciju uradila Dragana Tripković, zatim duodrama “Dve žene i jedan rat” i regionalne monodrame “Život je loto”, “Samo jedna žena” i “Izložak br. 49”“, piše u saopštenju.

Likovni program će se ovoga puta, zbog kraćeg trajanja cjelokupne manifestacije, zadržati na jednoj kolektivnoj internacionalnoj izložbi: “Prepoznavanje” koju Ljetopis organizuje u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore. Uvodne riječi će biti upućene sa platoa ispred Dvorca Kralja Nikole, dok će obilazak umjetničkih djela biti organizovan prema uputstvima Instituta za javno zdravlje.

Ovogodišnji prateći program je usmjeren na filmove za djecu i omladinu, a realizuje se u saradnji sa Crnogorskom kinotekom: animirani filmovi crnogorskog oskarovca Duška Vukotića, kultni film Stivena Spilberga „E.T. vanzemaljac“, kao i Diznijev klasik „Ratatouille“.

Festival će biti zatvoren održavanjem treće konferencije „Festivali u doba korone“, koja je otvorena na festivalu Kotor Art i odakle je pokrenuta nedavno usvojena inicijativa za povećanja broja publike na kulturno-umjetničkim manifestacijama. Druga konferencija na ovu temu biće održana 8. septembra u sklopu festivala FIAT, dok će njena završnica upravo biti na Ljetopisu. Ovaj će program biti emitovan uživo i preko Fejsbuk stranice festivala.

Cjelokupni program je finansiran sredstvima Opštine Bar i Ministarstva kulture.

„S obzirom na neobične okolnosti u kojima se festival održava, od najveće je važnosti da kako organizatori, tako i publika, slijede sva uputstva NKT za suzbijanje opasnosti od zarazne bolesti. Publici će biti obezbijeđena propisna distanca u gledalištu, kao i dezinfekciona sredstva, dok je poštovanje propisane distance i nošenje maski obaveza svakog pojedinca. U slučaju vremenskih neprilika, svi programi će biti izvedeni u Dvorcu ili u Sali doma kulture. S obzirom na okolnost da je dozvoljeni broj publike na zatvorenom prepolovljen, „izmještene“ predstave će se igrati dva puta, Organizatori se nadaju da će dobra komunikacija sa publikom, kao i fleksibilnost koju vanredne okolnosti nalažu, učiniti da se i ovo izdanje Barskog ljetopisa održi bez bilo kakvih poteškoća, da se očuva zdravlje umjetnika i publike i pokaže kako je borba za kulturu uvijek moguća i neophodna“, zaključuje se.

Podijeli: