Barski ljetopis i Gradsko pozorište rade predstavu O miševima i ljudima

Pozorišni program Barskog ljetopisa 2018. uključuje veliku produkciju inspirisanu klasičnim djelom svjetske književnosti. Ovoga ljeta biće to predstava „O miševima i ljudima“, po motivima istoimenog romana Džona Stajnbeka. Predstavu koju Barski ljetopis postavlja u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice, režiraće jedan od najuspješnijih reditelja u regionu, Dino Mustafić.

Premijera je zakazana za 23. jul, u Baru. Dramatizaciju i dramaturgiju predstave „O miševima i ljudima“ potpisuje dramaturškinja Stela Mišković. Za scenografiju je zadužena Smiljka Šeparović Radonjić, kostimografiju Lina Leković, dok će uloge tumačiti Mišo Obradović, Miloš Pejović, Emir Ćatović, Dejan Đonović, Branko Ilić, Marija Đurić, Pavle Ilić i Božidar Zuber.

„O miševima i ljudima’ govori o posljedicama ekonomske krize u Americi tridesetih godina prošlog vijeka

i u tom smislu odlično opisuje i današnje vrijeme Ipak, naše čitanje stavlja fokus na nit koju je i sam

Stajnbek suptilno provukao kroz novelu: progovorićemo o snovima, iluzijama 

kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drukčije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju; o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni dok nas ne ugrizu oštri zubi stvarnosti – dok se ne suočimo sa činjenicom da se ovdje i sada prijateljstvo, humanost i sloboda povlače pred strahom, interesom i taštinom”, navodi se u saopštenju Barskog ljetopisa.

Podijeli: