Andrićeva Nobelova nagrada prvi put u CG

„Dani nobelovca u Herceg Novom“ održaće se u Kući Iva Andrića od 17. do 19. avgusta, čime se nastavljaju umjetnički programi u zdanju kulture na Toploj. Prvi put u Crnoj Gori posjetioci Kuće nobelovca imaće jedinstvenu priliku da u Andrićevom domu vide autentičnu Nobelovu nagradu za književnost koju je „za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje“ Ivo Andrić dobio 1961. u Stokholmu.

Foto: hercegnovi.me

Nobelova nagrada, koja se sastoji od zlatne medalje i povelje, biće izložena tri dana, od 17. do 19. avgusta, i dio je izložbe „Pisac, diplomata i nobelovac“ u okviru koje će do kraja avgusta biti predstavljene i Andrićeva diplomatska uniforma, diplomatski kofer i pasoš.

Pored ovih muzealija, u prizemlju kuće, na mjestu gdje se i nalazila do 1968, biće postavljena slika hercegnovskog slikara Voja Stanića „Barka“ koja krasi Andrićevu radnu sobu u njegovom Spomen-muzeju u Beogradu. U programu će učestvovati dramski umjetnik Vojin Ćetković.

Drugog dana, 18. avgusta, u okviru programa „Andrićevi predjeli“, dramski umjetnik Vojin Ćetković izvešće dio iz predstave „Prokleta avlija“.

Programi počinju od 21 sat, a ulaz je slobodan.

Programi se održavaju u organizaciji Opštine Herceg Novi, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, Muzeja grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, Turističke organizacije Herceg Novi i Javne ustanove kulture Herceg fest.

Podijeli: