Uručena godišnja nagrada „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“

Na Svečanoj akademiji Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“, održanoj u Lovćencu, uručena je godišnja nagrada „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“, koja se dodjeljuje se za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji.

Dobitnik najvećeg priznanja Krstaša za 2019. godinu je Olena Papuga, narodna poslanica Lige siocijaldemokrata Vojvodine u parlamentu Republike Srbije, đe principijelno i argumentovano zastupa interese građana Vojvodine i manjinska prava pripadnika svih nacionalnih zajednica. U toku 2019. godine poslanica Olena Papuga je svojim dopisima predśedniku opštine Vrbas, ministru Državne uprave i lokalne samouprave i predśednici vlade Srbije, kao i poslaničkim pitanjima u Skupštini Srbije jasno zahtijevala odgovor zbog čega se izbjegava poštovanje zakona i crnogorski jezik ne uvodi u službenu upotrebu u opštini Vrbas.

Zahvaljujući se na nagradi Olena Papuga je istakla da je počastvovana najvećim priznanjem crnogorske zajednice i da će ona nastaviti da se bori za ostvarivanje Ustavom i Zakonom garantovanog prava na službenu upotrebu crnogorskog jezika u opštini Vrbas. Podršku i pomoć za te aktivnosti ima od svoje stranke LSV i prijateljske Crnogorske partije.

Odluku žirija je obrazložio osnivač Krstaša Nenad Stevović, moderatorka akademije je bila Milena Bulajić, a u programa su učestvovali: hor Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva “Princeza Ksenija”, recitator Miljan Marković i muzički umjetnici na flauti i violini, Anita i Andraš Tot.

U sklopu programa predstavljen je i prvi broj časopisa crnogorske dijaspore IDENTITET, a izdavač NVO “Crnogorski identitet” sa Cetinja je za sve prisutne obezbijedio po primjerak.

Svečanoj akademiji su prisustvovali generalni konzul Crne Gore Dragan Đurović, predśednik opštine Mali Iđoš Marko Lazić i potpredśednik LSV Robert Kolar.

Podijeli: