SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA CRNOGORSKIH UDRUŽENJA U R. ALBANIJI

U petak, 9. novembra 2018. godine, u službenim prostorijama Ambasade Crne Gore u Tirani, održan je sastanak sa predstavnicima udruženja crnogorske nacionalne manjine u R. Albaniji. Sastanku su prisustvovali ambasador Crne Gore u R. Albaniji i ujedno domaćn sastanka Nj.E. Dušan Mrdović, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović, šef Odsjeka za naučnu i privrednu saradnju u UzD mr Vladan Lalović, I sekretar u Ambasadi Crne Gore u R. Albaniji Danilo Brajović te predstavnici crnogorskih udruženja: Burhan Čulić, predsjednik “Alba-Montenegro”, Marinko Ćulafić, predsjednik Zajednice Crnogoraca u Albaniji i Agim Halunović, predsjednik crnogorskog udruženja “Duklja”, sa saradnicima.

Nakon pozdravne riječi ambasadora Mrdovića, koji je poželio dobrodošlicu predstavnicima državnih organa i crnogorskih udruženja, učesnici sastanka su razmatrali suštinska pitanja koja se tiču organizacione strukture i djelovanja crnogorske nacionalne manjine na novim osnovama u R. Albaniji.

Centralna tema sastanka se odnosila na izbor zastupnika crnogorske nacionalne manjine u Savjet za nacionalne manjine R. Albanije. Sva tri crnogorska udruženja nominovali su svoje kandidate te je tako ispunjen uslov da je svaka nacionalna manjina u obavezi da kandiduje najmanje dva ili više kandidata, od kojih se kroz predviđenu proceduru bira jedan zastupnik u Savjet za nacionalne manjine R. Albanije. Izborom crnogorskog zastupnika zaokružuje se krucijalno važno pitanje neposrednog priznanja crnogorske nacionalne manjine, od strane državnih organa i Vlade R. Albanije, što je od posebne važnosti za Crnogorce u R. Albaniji, ali i za matičnu državu Crnu Goru i ukupnu crnogorsku naciju.

Direktor Mitrović je predložio da se dva postojeća udruženja iz Skadra (Alba-Montenegro i Duklja) ujedine ili, ako to u ovom trenutku nije moguće, dogovore o zajedničkom korišćenju prostorija udruženja Alba-Montenegro. Svoj prijedlog je obrazložio naglasivši da u jednom gradu nema opravdanih razloga da djeluju dva udruženja, ionako malobrojne i segmentirane crnogorske nacionalne zajednice, što ne vodi jačanju nacionalnog jedinstva, već naprotiv njegovom slabljenju i daljoj marginalizaciji crnogorske autohtone manjine u R. Abaniji. Osim toga, finansijski je neodrživo i u organizacionom smislu nefunkcionalno da unutar malobrojnog crnogorskog korpusa u Skadru djeluju dvije odvojene manjinske strukture oslabljenog potencijala.

Prethodnog dana, u četvrtak 8. novembra, direktor Predrag Mitrović i Vladan Lalović su posjetili predsjednika i članove društva ZCGA u Elbasanu. U konstruktivnoj atmosferi, predsjednik  ZCGA Marinko Ćulafić ih je upoznao sa planom i programom rada Zajednice. Nakon srdačnog i prijateljskog razgovora sa članovima ZCGA, predstavnike Uprave je primio zamjenik gradonačelnika Elbasana Klevis Xhorxhi sa kojim su razgovarali o mogućnostima saradnje grada Elbasana sa nekim od gradova u Crnoj Gori, što bi svakako pozitivno uticalo i podiglo nivo dobrosusjedskih odnosa naše dvije države.

Na kraju posjete Elbasanu predstavnici UzD, u pratnji predsjednika ZCGA i jednog gradskog funkcionera, obišli su pravoslavni manastir Sv. Vladimira Dukljanskog, koji se nalazi u neposrednoj blizini grada i predstavlja univerzalno svetelište ovoga kraja, kome pristupaju pripadnici različitih konfesija.

Podijeli: