Crnogorcima u Skadru uručene iseljeničke knjižice

Predstavnicima crnogorske nacionalne zajednice u Skadru uručene su iseljeničke knjižice, koje izdaje Uprava za dijasporu iseljenicima i pripadnicima crnogorske nacionalne manjine koji nemaju crnogorsko državljanstvo.

Predstavnici Uprave za dijasporu (UzD) boravili su u službenoj posjeti Skadru.

„U prostorijama crnogorskog udruženja ‘Alba-Montenegro’ susreli su se sa predstavnicima i brojnim članovima crnogorske nacionalne zajednice kojima su ovom prilikom uručene iseljeničke knjižice, koje izdaje Uprava za dijasporu iseljenicima i pripadnicima crnogorske nacionalne manjine koji nemaju crnogorsko državljanstvo“, navodi se u saopštenju Uprave za dijasporu.

Kako navode iz Uprave, u skadarskoj oblasti i gradu Skadru živi značajan broj Crnogoraca koji, kao autohtono stanovništvo, vjekovima žive na tom prostoru.

„Osim jezika, pripadnosti crnogorskom narodu i kulturi, očuvali su jak sentiment i sponu sa svojom maticom Crnom Gorom“, navodi se u saopštenju.

Dodjela iseljeničkih knjižica članovima crnogorske zajednice u Skadru, kako dodaju, predstavljala je poseban događaj i dokaz da ih njihova matica nikada nije zaboravila te da ih smatra integralnim dijelom svog etničkog, nacionalnog i kulturnog bića.

„Crna Gora je zahvalna i ponosna što je dio njenog naroda, živjeći decenijama u teškim uslovima u Skadru i Albaniji, odsječeni od svoje matice, očuvao kulturni identitet, nacionalno ime i pripadnost matici što uspješno prenosi na nove generacije koje će u budućnosti biti čvrsti most saradnje i pouzdan činilac za unapređenje dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i R. Albanije“, navodi se u saopštenju.

Predstavnicu UzD obećali su da će, kao nadležni državni organ za odnose sa dijasporom, u narednom periodu intezivirati saradnju sa crnogorskom zajednicom u Skadru i pružiti im punu podršku i pomoć u planiranim aktivnostima i projektima sa kojima mogu aplicirati na Javni konkurs za sufinansiranje programa odnosno projekta u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima.

Podijeli: