Ženska vokalna grupa iz Kolašina prva u Poljskoj

Ženska vokalna gupa KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina pod rukovodstvom Davora Sedlarevića osvojila je prvo mjesto u kategoriji pjevanja božićnih pjesama na festivalu posvećenom božićnim običajima u poljskom gradu Bystra Śląska.To je praktično poslednja formalna grupa u Crnoj Gori koja u kontinuitetu izvodi stare tipove pjevanja u Crnoj Gori, a čine je uglavnom učenice srednje i osnovne škole iz Kolašina. Kako u našoj zemlji ne postoje obrazovni smjerovi za etnomuzikologiju i etnokoreologiju, ovaj uspjeh postaje još veći.

Ovo takmičenje međunarodnog karaktera u saradnji sa Ministarstvom kulture i nacionalnog nasljeđa Poljske održava se peti put sa ciljem promovisanja božićnih običaja i okupljanja grupa koje njeguju tradicionalne plesno-muzičke motive vezane za Božić. Ove godine učešće je uzelo desetak ansambala. Nastupi su bili u veličanstvenim katedralama crkava u mjestima Bielsko Biala– poznatom i kao „Mali Beč“ i Bystra Śląska.

Pjevačku grupu iz Kolašina činilo je devet članica, dok su svi ostali ansambli bili znatno brojniji – u formaciji vokalno-instrumentalnih horova. Međutim, to nije predstavljalo hendikep, već samo izazov da se u pravoj mjeri potvrdi višegodišnji rad Kolašinacana polju afirmacije tradicionalne vokalne muzike. Poziv za takmičenje obavezivao je na predstavljanje muzičkog nasljeđa ne samo Crne Gore, već cijelog Balkana, s obzirom na različitost stilova u rijetkim božićnim napjevima sa ovih prostora i povećanje konkurentnosti u kompetitivnom smislu. Tako su izvedene pjesme gotovo svih tradicionalnih muzičkih tipova, od jednoglasnog, preko starijeg dvoglasnog pjevanja, „bordunskog“ pjevanja, sve do pjevanja „na bas“, ali i klapskog pjevanja. Na taj način vokalna grupa je pokazala da vlada različitim žanrovima, dok su reakcije učesnika bile najbolje na pomenuti stariji tip dvoglasnog pjevanja – „na glas“. Posebnu pražnju privukle su božićne pjesme iz okoline Kolašina i Mojkovca, kao i lijepa numera iz Boke kroz koje se vidi bogatsvo različitosti muzičkog nasljeđa Crne Gore jer pripadaju drugačijim tipovima pjevanja. Otpjevano je i nekoliko obrada božićnih pjesama, a postojala je i obavezna kompozicija za sve grupe. Pored toga, kuriozitet predstavlja i to štosu bile jedina grupa koja je cijeli program izvela a capella, dakle bez istrumentalne pratnje, kao i da su prosjekom godina bili najmlađi učesnici.

U KUD-u „Mijat Mašković“ ističu da su izuzetno zahvalni domaćinima „Zespół Pieśni i Tańca Ziemia Beskidzka“ koji su se na svakom koraku trudili da boravak u Poljskoj bude nezaboravan, u čemu su i uspjeli. Svakog dana organizovani su izleti na lokalitete poput katedrala, muzeja, ski-centara, dok je pripremano mnoštvo tradicionalnih poljskih jela. Iskorištena je i prilika da se promoviše turistička ponuda Crne Gore sa naglaskom na nacionalne parkove i planinski turizam. Takođe, iz KUD-a se zahvaljuju profesoricama Zlati Marjanović na pomoći u izboru repertoara i dragocjenim savjetima prilikom proba, te Dragici Panić Kašanski, Martini Vukobrati klapi „Dišpet“ koji su im ustupili svoje zapise pojedinih numera.

Organizacija puta ne bi bila moguća bez angažovanja potpredsjednika Opštine Kolašin Danila Medenice koji je obavio i najveći dio posla kako bi ansambl imao idealne uslove za put avionom. Takođe, predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović daoje pisma preporuke svim relevantnim institucijama, a velika podrška stigla je od JU Centar za kulturu Kolašin i donatora Milića Pekovića i Milića Sedlarevića.

 

 

 

 

Podijeli: