Zašto je dobro spavati na lijevoj strani?

Veliki je broj faktora koji posredno ili neposredno utiču na rad i normalno funkcionisanje našeg organizma. Neki od tih faktora su veoma važni, a većinu njih treba ozbiljno shvatiti, jer ono što čovjek iz prva ne uzme za ozbiljno, kasnije se pokaže da ipak ima uticaja na njegovo zdravlje i metabolizam.

Foto; Pixabay

Neko će reći da je najvažnije pravilno se hraniti i voditi računa o tome da u što većoj mjeri konzumiramo namirnice bogate biljnim vlaknima. Primjer jedne takve namirnice svakako je fantastični Tonus hleb, koji pozitivno utiče na detoksikaciju našeg organizma. Međutim, istina glasi da pravilna ishrana predstavlja samo jednu kariku, koja je istina veoma značajna u ukupnom mozaiku našeg zdravlja.

Položaj tijela tokom odmaranja i spavanja je, pored pravilne ishrane bogate biljnim vlaknima i dovoljnog unosa tečnosti, osnova pravilnog varenja i detoksikacije organizma.

Zbog rasporeda ključnih organa i načina njihovog pražnjenja, spavanje na lijevom boku je od izuzetne važnosti. Naime, ovaj položaj tijela omogućava olakšano funksionisanje organa za varenje, potpomognuto silom zemljine teže, u smislu bržeg i efikasnijeg lučenja toksina i lakšeg iskorišćavanja hranljivih materija. Takođe, u ovom položaju, srce pumpa krv “nizbrdo”, a krv efikasnije cirkuliše natrag u srce.

Početni dio debelog crijeva se nalazi na desnoj strani, a njegov sadržaj se kreće sa desna na lijevo, tako da ovaj položaj ubrzava pražnjenje crijeva i čini taj proces efikasnijim.

Jetra se nalazi sa desne strane i izlučuje žuč u smjeru sa desna na lijevo, dok je funkcija slezine, u ovom položaju, znatno poboljšana, što dovodi do olakšane limfne drenaže.

Odmaranjem i spavanjem na lijevoj strani se poboljšava kvalitet života i izbjegavaju mnogi zdravstveni problemi.

Podijeli: