Žabljak: Osmomartovska izložba domaće radinosti okupila veliki broj izlagača

Duborezi, ukrasni predmeti izrađeni od drveta i kamena, pleteni, heklani, vezeni i tkani radovi, oplemenjuju prostor Centra za posjetioce u NP Durmitor. Povod je organizovanje tradicionalne osmomartovske izložbe domaće radinosti koja godinama okuplja ljubitelje izrade ručnih radova od prirodnih materijala.

Pozivu Nacionalnih parkova Crne Gore da svoje ručno rađene predmete donesu i učestvuju, odazvao se veliki broj lokalnih proizvođača sa durmitorskog područja, njih 31, a izloženo je oko 700 radova, saopštavaju iz NPCG.

Svi ručno rađeni predmeti izloženi u Centru za posjetioce NP Durmitor plijene autentičnošću, bojama i ljepotom. Izložba će trajati do kraja marta, a žiri će izabrati i nagraditi najbolje. Kao i prethodnih godina, dio ručnih radova nakon završetka izložbe, obogatiće suvenirnicu Parka i biti dostupan svim posjetiocima.

“Osim promocije domaće radinosti, organizovanje izložbe ima za cilj očuvanje tradicionalnog kulturnog naslijeđa durmitorskog područja, kao i unaprjeđivanje saradnje sa proizvođačima lokalnih zajednica koje gravitiraju nacionalnom parku” – ističe se u saopštenju.

Izložba je takmičarskog i prodajnog karaktera.

 

Podijeli: