Vučeviću nagrada za najboljeg promotera Crne Gore

Ministarstvo sporta i mladih danas je obilježilo Dan reprezentacije kroz Svečanu akademiju održanu u hotelu Hilton u Podgorici. Dan reprezentacije koji je jednako sportski koliko i identitetski praznik ustanovljen je prije godinu dana kroz novousvojeni Zakon o sportu.

Na Svečanoj akademiji uručena je nagrada za izuzetan doprinos promociji Crne Gore u svijetu za 2019. godinu našem košarkaškom reprezentativcu Nikoli Vučeviću od strane predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, dok je ministar Janović uručio nagrade perspektivnim sportistima za 2019. godinu.

Ovaj praznik konstituisan je i proslavljen prvi put u jednom posve novom ambijentu za crnogorski sport, u sredini mandata 41. Vlade Crne Gore, u kojoj je sportska oblast zadobila posebno mjesto i značaj.

„Posebno sam ponosan na činjenicu što je Ministarstvo sporta i mladih, poštujući rezultate i doprinos naših sportista u promociji Crne Gore u svijetu, značajno unaprijedilo njihov položaj postavivši ih na centralno mjesto u sistemu sporta, tamo gdje jedino i pripadaju. U cilju jačanja kulta crnogorske reprezentacije, zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, Paraolimpijskim komitetom i nacionalnim savezima, mladim sportistima koji su budućnost našeg sporta, ukazali smo da slijede put svojih proslavljenih idola koji su prenosili slavu naše države u svijetu jer su oni pravi primjer ljubavi prema svojoj Crnoj Gori.“, istakao je Janović.

Ministar je dodao i da Dan crnogorske reprezentacije nije samo praznik naših sportista. Njega za ovaj praznik drže i mnogi drugi: naša omladina; naši učenici i studenti; naša dijaspora; svi dobronamjerni ljudi kojima je Crna Gora u srcu, te svi oni koji su se radovali uspjesima crnogorske reprezentacije i u ovoj i u minulim godinama, diveći se našim sportistima koji su imali snage da sportski nadjačaju i mnogo moćnije suparnike.

„Naš veliki Veljko Vlahović, Crnogorac i narodni heroj, a prije svega čovjek i patriota, zapisao je: „Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znači i dar i prokletstvo…“ Takvu Crnu Goru nosio sam i sam u njedrima, kao sportista i kapiten reprezentacije, a i danas ništa manje – kao dio kolektiva koji se za njen i napredak svih njenih građana bori demokratskim sredstvima. Zbog toga ne želim da vjerujem da u ovom vremenu postoje oni drugi – koji bi Crnu Goru, slavnu i slobodarsku, zemlju više kultura i više vjera, poništili i u ovom stoljeću, kako je to učinjeno početkom XX vijeka. Sportisti su jedva dočekali da dobiju svoju državu, da imaju za koga da se bore, i oni neće dozvoliti da im je bilo ko uzima, da joj mijenja zastavu, da joj skrnavi ponose i pobjede!“, zaključio je Janović.

Podijeli: