Vrhovni sud bez kandidata za predsjednika

Opšta sjednica Vrhovnog suda nije utvrila kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Kandidatkinja Milenka Žižić dobila je osam glasova, a Ana Vuković dva glasa, dok je nevažećih listića bilo šest, čime se nije stekla potrebna dvotrećinska većina glasova za utvrđivanje kandidata, navodi se u saopštenju tog suda.

Foto: RTCG

Kako je saopšteno, na Opštoj sjednici Vrhovnog suda, obavljen je razgovor sa kandidatkinjama koje su se prijavile na oglas za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, sutkinjom Vrhovnog suda Milenkom Žižić i sutkinjom Apelacionog suda Anom Vuković.

“Glasalo je 16 sudija od 17, s obzirom na to da se Milenka Žižić izuzela iz glasanja, jer je bila kandidatkinja”, navodi se u saopštenju.

Opšta sjednica je stoga konstatovala da  predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen, o čemu će obavjestiti Sudski savjet, koji bi trebalo da raspiše novi oglas.

Podsjetimo, treći oglas  za predsjednika Vrhovnog suda, na koji su se prijavile tadašnje sutkinje Apelacionog i Višeg suda u Podgorici Milenka Žižić i Ana Vuković, Sudski savjet je raspisao 5. jula 2021. godine,  nakon što  kandidati, koji su se prijavili na prethodna dva oglasa, nijesu dobili neophodnu većinu glasova Sudskog savjeta i Opšte sjednice Vrhovnog suda.

“Sutkinja  Ana Vuković je odlukom Sudskog savjeta 7. marta ove godine, izabrana za sutkinju Apelacionog suda suda, u koji je napredovala iz Višeg suda u Podgorici”, podsjećaju iz suda.

Istovremeno je Sudski savjet donio odluku da se za sudije Vrhovnog suda izaberu sutkinje Apelacionog suda Milenka Žižić, Nevenka Popović, Seka Piletić, Mirjana Pavićević i Katarina Đurđić, sudije Višeg suda u Podgorici Ranko Vukić, Tatjana Ljujić, Zoran Šćepanović i Jelena Čabarkapa kao i sudije Upravnog suda Vojin Lazović i Snežana Vukčević.

Podijeli: