Vol strit žurnal: Evropski turistički bum podiže sve brodove, uključujući i malu Crnu Goru

Evropski turistički bum podiže sve brodove, uključujući i malu Crnu Goru, naslov je još jednog teksta o našoj zemlji koji se našao na stranicama američkog Vol stit žurnala.

Članak o crnogorskom turizmu, počinju sa pričom Crnogorca, koji svakodnevno prevozi turiste u Bokokotorskom zalivu.

Vladimir Milinović je, kako navode, vidio zapadni turizam u svom Balkanskom selu, i sada dobro zna ko će se vratiti, a ko će pokušati da se spusti i provoza brodom za pet eura.

“Volimo Amerikance jer su velikodušni”, kazao je Milinović reporterima Vol strit žurnala, dok upravlja brodićem koji vodi do živopisnog ostrva Gospe od Škrpjela.

“Ako neko pokuša da traži nižu cijenu, to su sigurno Francuzi”, dodao je Milinović.

Vol stirit žurnal dalje piše da sve više američkih turista, zbog jačanja dolara, biraju evropski kontinent tražeći poznate destinacije, tako da je, kako dodaju, rijetko koje mjesto neistraženo.

“Kako linije dosežu mnogo dalje od Notr Dama u Parizu, a crkva Svetog Marka u Veneciji postaje sve veća, čak i Crna Gora zauzima svoje mjesto pod suncem”, navodi se u tekstu.

Ističu da uslovi u turizmu teško da mogu biti bolji za Evropu, koja ima veliki udio globalnih prihoda od turizma.

“Rast dolara, i jačanje američke ekonomije, dovodi mnogo Amerikanaca ovdje. Rusi su ponovo počeli da putuju u Evropu, naročito na Balkan nakon ruske ekonomske krize”, dodaje ovaj list.

Napominju i da veliki broj Kineza koji dolaze u Evropu i ostaju duže, doprinose rastu evropskog turizma.

“Međunarodni noćni boravci u Evropi povećali su se za sedam odsto u prvih pet mjeseci 2018. godine, u odnosu na prethodnu godinu.  Pored svega, Evropa nastavlja sa ekonomskim rastom, koji vodi ka rastu turizma na kontitnetu, naročito iz Njemačke. Turistički poslenici se nadaju da će se ova dobra vremena nastaviti”, piše američki list.

Bum u ovom sekoru u Evropi, kako objašnjavaju, počeo je prije nekoliko godina, podstaknut pokušajima da se izvuku iz ekonomske krize kao i drugih izazova, kao što su migracije i terorizam.

“Zemlje bivše Jugoslavije, među kojima je i Crna Gora, vide veći priliv turista, nego neke tradicionalne evropske destinacije”, ističe Vol strit žurnal.

List ističe da ovaj bum vraća lijepa sjećanja na Crnu Goru.

“Bila je popularno mjesto za sve Jugoslovene, ali dugo nakon pada komunizma u Crnoj Gori nije bilo mnogo stranih gostiju. Prošle godine, milion turista posjetilo je zemlju sa 650.000 stanovnika, što je porast od 19 odsto u odnosu na godinu ranije. U prvih četiri mjeseca ove godine, broj se uvećao sa 20 odsto”, navodi ovaj list.

Osvrnuli su se i na prihode od turizma, pa su naveli da je Crna Gora prihodovala milijardu eura, što je, kako su istakli, trećina BDP naše države.

“U Evropi, jedino Hrvatska ima brži rast”, dodaju oni.

A.G.

Podijeli: