Vlada Crne Gore se nije izjašnjavala o ukidanju pomjeranja kazaljki

Prethodnih mjeseci u zemljama članicama Evropske unije bila aktuelna anketa o tome da li treba ukinuti polugodišnje pomjeranje kazaljki. Na osnovu objavljenih rezultata ankete, u kojoj je učestvovalo skoro pet miliona ljudi, i koji su ogromnom većinom podržali ukidanje pomjeranja kazaljki juče je Evrpska komisija objavila predlog za ukidanje polugodišnjeg pomjeranja sata u Evropskoj uniji od naredne godine.

Ilustracija

EK je dala državama članicama EU slobodu da odluče da li žele da zadrže ljetnje ili zimsko računanje vremena. Crna Gora nije razmatrala ovu mogućnost.

“Crnogorska Vlada se o tome do sada nije izjašnjavala”, saopšteno je CdM-u iz Vlade.

Podsjećamo u anketi Evropske komisije sprovedenoj o tome od jula do avgusta učestvovalo je rekordnih 4,6 miliona ljudi i većina se izjasnila protiv pomjeranja kazaljki.

Evropska unija je svoje građane pitala da li žele da zadrže prelaske s ljetnjeg na zimsko računanje vremena. I ako ne žele, koje računanje žele zadržati: ono zimsko ili ljetnje?

Mnogi građani Evropske unije su ovu ideju prihvatili objeručke.

Parlamentarci koji su se zalagali za ukidanje dosadašnje prakse navode da su “istraživanja pokazala da petina populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata”.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, “pomjeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu”, istaknuto je ranije.

Dodaje se i da je “pomjeranje sata uvedeno sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen”, kao i da su negativni efekti pomjeranja kazaljki na satu registrovani i u industrijskom i u sektoru turizma.

Cijela EU pomjera kazaljke zajedno još od 1996, u Njemačkoj je ljetnje računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se posljednje nedjelje u martu sat pomjera unaprijed, a posljednje nedjelje u oktobru unazad.

Ljetnje i zimsko računanje vremena već je ukinuto u Rusiji, Turskoj, Bjelorusiji i na Islandu.

Podijeli: