Vlada će pomoći talentovanim učenicima i nastavnicima da razvijaju kreativnost

Vlada Crne Gore će nastojati da obezbijedi bolje uslove talentovanim učenicima i njihovim nastavnicima da razvijaju kreativnost i inovativne ideje pretoče u djela, kao i da sistem obrazovanja bude kompatibilan sa potrebama ekonomije 21. vijeka, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa ambasadorkom Ujedinjenog kraljevstva Alison Kemp i direktoricom Britanskog savjeta Vanjom Madžgalj.

Na sastanku je razgovarano o projektu Britanskog savjeta “Škole za 21. vijek” u okviru kojeg će svim osnovnim školama u Crnoj Gori biti donirano 4.000 mikro računara uz pomoć kojih se uči programiranje, ali i razvoj kritičkog mišljenja i rješavanje problema, te podstiče kreativnost.

Projekat je regionalnog karaktera, obuhvata šest država Zapadnog Balkana i vrijedan je 10 miliona funti.

“Nema napretka i perspektive ukoliko sistem obrazovanja ne upodobimo sa potrebama razvoja. Moramo dati priliku talentovanima da doprinose razvoju zemlje i pomognu da našu ekonomiju transformišemo ka digitalnoj – ekonomiji 21. vijeka“, kazao je Marković.

On je zahvalio britanskoj vladi na podršci kroz ovaj i brojne druge projekte i ocijenio da je to potvrda partnerstva i prijateljstva dvije države.

Na sastanku je razgovarano i o načinima na koji Vlada Crne Gore može da pomogne da se obezbijedi održivost ovog projekta, ali i da se obezbijedi talentovanim učenicima da se usavršavaju i stiču specijalizovana znanja i vještine.

Obuke nastavnog kadra ocijenjene su izuzetno značajnim, a sagovornici su se saglasili da je važno naći način da se oformi određeni centar za razvoj inovacija za mlade.

Ovom prilikom, učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana Miro Marjanović Milo Šekularac, kao i njihov nastavnik informatike Milun Čukić predstavili su premijeru Markoviću „Automatizovani plastenik kojim upravlja mikro računar micro:bit“ koji je nastao u prvoj fazi projekta „Škole za 21. vijek“.

Učenici su kazali da im je želja bila da pomognu poljoprivrednicima i pojasnili da unutar plastenika mjere svjetlost, vlažnost kao i temperaturu i da se u odnosu na to, po automatizmu, u plasteniku otvaraju/zatvaraju prozori, pušta/gasi voda ili pali/gasi svjetlo.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas imao priliku da vas ugostim i da vidim vaš projekat. Čestitam na postignutim rezultatima“, kazao je premijer i istakao da su oni i drugi mladi talentovani učenici i njihovi nastavnici budućnost Crne Gore.

Podijeli: