Više neće pucati na živog pijetla u Perastu

Manifestacija „Gađanje kokota“ koja se još od 17. vijeka održava u Perastu, od sada će morati da se nastavi bez korišćenja žive životinje, saopšteno je iz Korina Animalsa.

Organizatori će, kako navode, po uputstvu veterinarske inspekcije od sljedeće godine morati da koriste maketu pijetla.

„Ova manifestacija lokalnog tipa koja se održava 15. maja svake godine ove godine je prvi put izazvala pažnju javnosti i mnoštvo osuđujućih reakcija kada se na društvenim mrežama proširila vijest da se umjesto u maketu, puca u pravu životinju, koja se živa veže na mali splav i pusti da otpluta više stotina metara na pučinu da bi se žitelji sa obale takmičili u tome ko će joj prvi doći glave“, navode oni.

Iz Korina Animalsa su uputili zahtjev za pokretanje inspekcijog postupka Upravi za veterinu, koja je, kako dodaju, potvrdila njihove, stanovište da je u pitanju ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti dobrobiti životinja.

“Na veliku radost javnosti, sa ovim surovim načinom zabave će se prekinuti sledeće godine, kada će veterinarska inspekcija propratiti manifestaciju da bi bila sigurna da se zakon poštuje, po obećanju organizatora. Vjerovatno niko neće odgovarati za prethodnih 10 godina kršenja zakona (jer do 2008. Crna Gora nije imala zakon o zaštiti dobrobiti životinja), ali nama nije za cilj da stvaramo neprijateljstva, već da se fokusiramo na bitku za pravdu nad slabijima i nezaštićenima, a to su u ovom slučaju životinje”, poručuju oni.

Podijeli: