Vajs: Pogled na Crno jezero vrijedi milion dolara

Samo udruženim snagama civilnog društva, NVO i političkih partija može se očuvati ustavno pravo građana Crne Gore na ekološku državu, kazao je predstavnik Zelenih Evrope Tomas Vajs prilikom posjete Crnom jezeru. Vajs je poručio da je to jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori, a vjerovatno, kako je kazao, i na prostoru Zapadnog Balkana.

„Ovo je jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori, a vjerovatno i na prostoru Zapadnog Balkana. Ovo je takođe i turističko mjesto, no uprkos tome imali smo pokušaj gradnje upravo na ovom mjesto za koje slobodno možemo reći da pogled vrijedi milion dolara. Civilno društvo, lokalno stanovništvo i neke političke partije uspjele su da odbrane ovo mjesto od gradnje. Ovo je dobar primjere za sve ostale borbe da se priroda očuva upravo onakvom kakva jeste, a sve to za naredne generacije“, poručio je Vajs, koji na poziv Građanskog pokreta URA sa partijskim kolegama boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Lider URE Dritan Abazović rekao je da je Crna Gora zemlja prebogata prirodnim bogatstvima i da je apsurdno to što, uprkos tome, imamo nizak životni standard.

 

On je saopštio i da je njihov san da imaju ekološku Crnu Goru i da se ponose sa svim biserima njene prirode. Naglasio je i da u tome nijesu sami, jer su potvrda za to poslanici Evropske unije (Zeleni), te je istakao da će se taj front širiti, a da je na građanima da stanu u odbranu prostora.

„Bez te odbrane Crna Gora ne može da se razvija kao ozbiljna evropska država i usvaja standarde kojima teži. Primjer sa Žabljaka je dobar primjer u borbi za očuvanje prirodnih resursa i taj primjer treba slijediti“, zaključio je Abazović.

 

Podijeli: