Uprkos pandemiji i nestanku struje realizovan šesti Etno-kamp Kolašin

U Kolašinu je od 25. do 28. decembra održan šesti Etno-kamp – jedinstvena laboratorija plesno-muzičkog nasljeđa u Crnoj Gori. Organizator kampa bio je JU Centar za kulturu Kolašin kroz aktivnosti Organizacione jedinice KUD-a „Mijat Mašković“. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore na redovnom konkursu „Razvoj kulture na sjeveru“, a nedostajući dio finansija obezbijedila je Opština Kolašin. Želja organizatora bila je da ova originalna i višestruko korisna manifestacija ne izgubi kontinuitet.

Osnovne aktivnosti na prethodnim kampovima bile su terenski rad, analiza i klasifikacija snimljene građe, te besplatne radionice, predavanja i javni čas polaznika. Ustaljeni avgustovski termin tokom kojeg Kolašin predstavlja svojevrstan etno-centar regiona zbog pandemije morao je da bude pomjeren, a aktivnosti prilagođene trenutnoj situaciji. Izostalo je učešće eksperata iz oblasti etnomuzikologije i etnokoreologije i najboljih studenata regionalnih fakulteta. Uprkos svemu, ove godine realizovan je možda i najvažniji segment, a to je prva faza revizije i digitalizacije intervjua snimljenih od 2015. godine. Nimalo lak zadatak preslušavanja i korekcije dokumentacionih listića na sebe su preuzeli isključivo domaći učesnici, poštujući mjere nadležnih tijela za borbu protiv korone, dok je nekoliko inostranih studenata dalo svoj doprinos online putem. Članovi pomenutog KUD-a koji su na prethodnim kampovima obučeni za proces arhiviranja locirali su spominjanja plesova, igara i pjesama u snimcima i napravili dobru osnovu za dalji proces digitalizacije koja će nesumnjivo uslijediti u narednim godinama. Jedan od ciljeva je formiranje Kolašinskog elektronskog folklornog arhiva (KEFA) i mogućnost da se praktično jednim „klikom“ može doći do podataka o željenom materijalu.

Mentor Etno-kampa bio je Davor Sedlarević. Organizatori su izrazili zahvalnost sekretarki za društvene djelatnosti Opštine Kolašin Nataši Šuković na podršci da se Etno-kamp nastavi, Slavku i Ivani Drašković na obezbijeđenim uslovima za rad u okolnostima pandemije i nestanka električne energije, kao i članovima KUD-a „Mijat Mašković“ koji i u nedostatku redovnih proba nastavljaju da daju doprinos izučavanju plesno-muzičkog nasljeđa Crne Gore.

Podijeli: