Uložili 7 miliona eura i stali s gradnjom hotela u Bijeloj: Za prilazni put čekaju odgovor Vlade

Premda su prije par mjeseci završeni grubi građevinski radovi na hotelskom kompleksu na lokaciji Žager u Bijeloj, investitor, kompanija Politropus Alternative, Ukrajinca Romana Denkoviča, “sabijena je u ćorsokak” .

Uložila je do sada 7 miliona eura i ne želi da nastavi da gradi i uređuje kompleks sa pet zvjezdica, dok ne dobije dozvolu za prilazni put. On bi prolazio pored hotela, povezivao magistralu i donju saobraćajnicu. Koristio bi ne samo hotelskim gostima, već i mještanima, priča za Radio Jadran nadzorni inženjer kompanije, Slaviša Ćorić.

– Problem koji je nastao sa pristupnim putem prinudno je zaustavio bilo kakav dalji rad. Čekamo da vidimo mogu li to riješiti u Vladi. Ukoliko ne, bićemo prinuđeni da idemo na Sud i da potpuno zaustavimo radove na hotelu. Imamo neka obećanja, ali, evo, da vidimo hoće li to uskoro biti riješeno – navodi Ćorić.

On objašnjava da je put ucrtan u postojeće planske dokumnte kao opštinski prije nego što su planirali gradnju hotela. Kada su radili projekat bazirali su se na to da imaju put sa magistrale, kao prilaz hotelu i garažama. No, dio parcele je u vlasništvu države, odnosno dat je Dječijem domu Mladost i Ministarstvu socijalnog staranja.

– Još prije 8 godina smo htjeli da taj dio otkupimo, ali sve je puno koštalo. Pokušali smo i da se nagodimo sa Opštinom da mi finansiramo izgradnju puta, a oni da regulišu imovinsko pravne odnose, zbog zajedničkog interesa. Međutim, Vlada nikao da ustupi zemljište Opštini, a onda ona sa nama ugovori gradnju puta – objašnjava Ćorić.

S obzirom da je najavljen novi Zakon o eksproprijaciji Opština će moći da bez dozvole države ekspropriše  zemlju, pa u ovoj kompaniji, sa sjedištem u Tivtu, očekuju da će tada nešto riješiti. Prema riječima Ćorića, investirali su do sada sedam, a čeka ih još ulaganje od pet miliona u završne radove i opremanje. Ne žele, međutim, dalje da rizikuju i grade ako ne dobiju dozvolu za put dužine 70 m i tako riješe prilaz hotelu.

Eto, objašnjenja zašto je usporena gradnja zdanja u Bijeloj, koje je trebalo da bude otvoreno 2017. godine. Nije kriv investitor nego državna administarcija, ukazuje naš sagovornik.

Vlada nikako da donese Odluku o ustupanju dijela zemljišta kojim treba da prođe put sa dvije trake, da bi se izgradio hotel sa 5 zvjezdica. To bi bilo i u skladu sa strategijom Vlade Crne Gore o razvoju elitnog turizma .

Sada su gotovo “zamrznuti” svi poslovi dok ne dobiju pismeni dokaz da će u dogledno vrijeme moći da prave put. Postoji i varijanta da se on suzi na jednu traku i trotoar i tako izbjegne sporna državna parcela. Tada bi se dogovorili sa Opštinom, sa kojom, kaže Ćorić, imaju odličnu saradnju. Ali i za to treba dosta vremena.

Najbolje bi bilo da Ministartvo rada i socijalnog staranja, kao i Ministarstvo finansija, odnosno Vlada, poslije više godina parcelu za put prepiše Opštini, ponavlja on.

Ovako ko zna kada će biti otvoren hotel sa 70 soba, bazenom, spa centrom, kongresnim salama, poslovnim prostorima… Temelji su završeni još 2015. godine.

Podijeli: