U ponedjeljak će se znati stiže li brašno iz Srbije

U ponedjeljak će biti poznato da li će i kada Srbija otvoriti tržište za izvoz brašna u Crnu Goru, najavio je za Dnevnik TVCG ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović. Ukoliko se to uskoro ne dogodi, pekari najavlju da bi ponovo mogli da povećaju cijenu hljeba, jer im je, kako kažu, brašno iz Bugarske skupo.

Foto: RTCG

To što Srbija juče nije podigla rampu na izvoz brašna i žitarica za Crnu Goru kao što se očekivalo dodatno je pomrsilo kalkulacije pekara i otežalo im poslovanje.

„Cijene brašna koje mi trenutno nabavljamo iz Hrvatske ili Bugarske kreću se između 650 i 700 eura po toni. To su puno, puno veće cijene nego po kojima smo mi ušli u proizvođačke kalkulacije. Na osnovu cijena koje su iz Srbije koje su se kretale od 520 eura po toni, tada smo došli do korekcije maloprodajne cijene na 0,80 eura“, kazao je Vesko Nikolić ispred grupacija proizvođača pekarskih proizvoda.

Već je tri sedmice od kada je Srbija zabranila izvoz brašna, a juče su za Albaniju i Italiju krenule ugovorene količine prije obustave izvoza. Kada će Srbija otvoriti tržište i za Crnu Goru moglo bi biti poznato početkom naredne sedmice.

„Na taj način Srbija pravi veću štetu sebi, jer mi smo kupac i poćićemo da tražimo na drugim tržištima. Čak i njihovim poljoprivrednicima ovo nanosi štetu. U ponedjeljak ću imati ponovo priliku da se vidim uživo sa kolegama iz regiona, tako da ćemo ponovo imati priliku da razgovaramo i da vidimo koji su dalje planovi Srbije i kada možemo očekivati da bude pušten izvoz za Crnu Goru“, istakao je ministar Stijović.

Ukoliko, to, ipak, uskoro ne bude pekari će, kažu, biti prinuđeni da ponovo povećaju cijenu hljeba.

„Ako cijena sirovina nastavi da raste ovako i budemo prinuđeni da nabavljamo po ovoj cijeni definitivno će doći do poskupljenja hljeba“, naveo je Nikolić.

U Ministarstvu se nadaju da do toga neće doći. Zahvaljući uvozu iz Bugarske zalihe brašna drže se na 10 do 15 dana, a učiniće sve da uklone administrativne barijere kako bi i transport bio jeftiniji.

„Šleper iz Srbije po današnjim uslovima trebalo bi da košta između 1.000 i 1.400 eura zavisno od lokacije iz koje dolazi dok je ta cijena iz Bugarske od 2.000 do 2.700 eura. Postoji način da taj transport bude jeftiniji ako budu veće količine i transport brodom. Transport brodom bi po kamionu iznosio 600 eura“, kazao je Stijović.

Zato iz resornog ministarstva pozivaju pekare da budu strpljivi. Najavaljuju da će svi poljoprivredni proizvođači naredne sedmice dobiti vaučer od 200 eura pomoći, dok se kažu zbog blokade Parlamenta odustalo od ukidanja PDV-a na stočnu hranu, pa će milion eura biti direkno uplaćen stočarima.

Podijeli: