Tvrđavi Voltici vraćaju stari sjaj

Tvrđava Voltica u Župi nikšićkoj, koju je sagradio knjaz Danilo 1855. godine, imala je presudnu ulogu u pripajanju tog kraja Crnoj Gori tokom ratova sa Turskom. Decenijama unazad ova tvrđava bila je dom porodice Stojanović, a onda je nakon 60-ih godina prošlog vijeka počela propadati, prepuštena zubu vremena. Sve donedavno, kada je resorno ministarstvo odlučilo da restaurira preko 160 godina staro kulturno dobro.

Pogled na tvrđavu Volticu u Starom selu, u Župi nikšićkoj, osamdesetogodišnjem Miloradu Stojanoviću budi uvijek snažne emocije.

Decenijama je, kaže, gledao kako propada zdanje koje je zbog zasluga u oslobodilačkim ratovima sa Turicma dekretom kralja Nikole dobio njegov predak Grujica, pretvorivši je u porodični dom.

„Prizemlje je koristio kao štalu, na gornjem spratu se stanovalo, a potkrovlje je služilo kao ostava“, priča Milorad.

Sagrađena 1855. godine, u vremenu primirja baš na turskoj teritoriji, imaće, kaže Milorad, presudnu ulogu u pripajanju Župe Crnoj Gori, zahvaljujući vještom potezu knjaza Danila.

„Ona je bila turska, i Nikšić turski, ali on traži da se i Župa pripoji Crnoj Gori i na toj međunarodnoj konferenciji, da bi dokazao da je Župa crnogorska, kaže odakle moja kuća na tuđoj zemlji“, prepričava nam Milorad.

Generacije Stojanovića živjele su u njoj sve do 1960. kada je na zahtjev porodice brigu o kuli preuzela država i proglasila je zaštićenim kulturnim spomenikom, ali prepuštajući je zubu vremena, sve donedavno, kada je započeta njena sanacija.

„Uradiće se vjerovatno i enterijer unutar objekta na način koji je bio u prvobitnoj namjeni. Biće jako zanimljiva i onakva kakva je postojala nekad i preptostavljam da će biti nekog muzejskog tipa“, kaže konzervator Božidar Jovićević.

Sanaciji se posbeno obradovao Milorad, ali i u Mjesnoj zajednici, jer vjeruju da će Župa, kao ruralna sredina sa bogatom istorijom, sada imati još i veći turisitčki potencijal.

„Sama Župa ima veliki broj kulturno-istorijskih spomenika i ovo će biti kao neka prekretnica u tom pravcu razvoja Župe“, kazao je predsjendik MZ Župa Dragoljub Radulović.

„Ja sam se veoma ponosno osjećao i sa sebe makao jednu veliku brigu“, kaže Milorad Stojanović.

Voltica je dobila naziv zbog lučnih plafona i odlikuje se debelim zidovima i obiljem puškarnica. Tvrđava je imala dva topa i posadu od 20 vojnika.

Darko Bulatović, RTCG

Podijeli: