Svečanost u Golubovcima: Stigla dva nova helikoptera

Dva nova helikoptera Bell 412 EPI namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore sletjela su danas na Aerodrom u Golubovcima.

Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice, naveli su iz Vlade.

„Dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI, namijenjena Vojci Crne Gore, stigla su danas u Crnu Goru što predstavlja najznačajnije opremanje naše vojske od obnove državne nezavisnosti i potvrdu odlučnosti CGa u okviru NATO jača svoje sposobnosti“, saopšteno je iz Vlade.

Time se, u potpunosti po planu, okončava zahtjevan proces nabavke tri helikoptera koji će svojim izuzetnim performansama, značajno unaprijediti kapacitete ne samo Vazduhoplovstva, već i kompletnog odbrambenog sistema Crne Gore, saopšteno je iz Vlade.

Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine, a prvi helikopter isporučen je 13. aprila 2018. godine.

„Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri tipa Bell 412 EP/EPI namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice. Kapacitet isporučene verzije je 13 mjesta. Helikopteri u Crnu Goru dolijeću iz Praga gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni i djelovima. Novim letilicama upravljaće na putu do Crne Gore komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović“, naveli su iz Vlade.

Svečanosti koja tim povodom organizovana je na vojnom dijelu Aerodroma u Golubovcima.

Podijeli: