Studenti:: Ne bi bilo ni humano, ni etički ni čojski da ne pomognemo

Prije desetak dana, tačnije 20. marta u Institutu za javno zdravlje otvoren je Call centar, namijenjen svima koji sumnjaju da su bili izloženi zarazi korona virusom, ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost. Građanima koji okrenu broj 1616, u periodu od 8 do 23 sata, javljaju se studenti Medicinskog fakulteta (medicine, stomatologije i farmacije) koji su pritekli u pomoć starijim kolegama, da i oni ponesu dio tereta u borbi protiv poštasti koje je pogodila čitav svijet.

Ideja o pomoći potekla je upravo od studenata Medicinskog fakulteta koji već pokreću novu inicijativu, u dogovoru sa Zavodom za transfuziju.

“U okolnostima kada je pandemija izazvana virusom Covid 19 zakucala na vrata svake kuće, nama mladima, a pogotovo studentima Medicinskog fakulteta, nije bilo ni humano, ni etički, a ni čojski’ odustati od zajedničkog problema koji je zadesio sve nas u Crnoj Gori. Svjesni brzine širenja infekcije, broja oboljelih, umrlih i izolovanih, željeli smo se uključiti i pomoći našim profesorima i asistentima u borbi protiv ove narastajuće opasnosti. Ideju smo izložili upravi fakulteta, a nakon njihove komunikacije sa prof. dr Draganom Lauševićem i epidemiolozima iz Instituta za javno zdravlje, našli smo model i moguću našu ulogu u pomoći građanima Crne Gore”, kaže za Dnevne novine Stefan Mikić, student pete godine medicine.

Mikić ističe da je rad u Call centru organizovan u tri smjene 8-13h, 13-18h i 18-23h, i da su u svakoj smjeni raspoređena po četiri studenta i dežurni epidemiolozi Instituta za javno zdravlje.

Studenti preko zajedničke grupe svakodnevno su u komunikaciji i prate redovno dešavanja kako u svijetu tako i kod nas.

“Realno, podaci koji nas zapljuskuju iz svijeta, Evrope i regiona, pa i iz Crne Gore nijesu ohrabrujući. Građani su izloženi kontinuiranom stresu, a i strah je prisutan. Strah i panika su opasniji od samog virusa. S obzirom da je u izolaciji i pod nadzorom preko 6.000 građana naše države, više od 1.000 u karantinu, a i svi ostali traže informaciju ili savjet, svoju ulogu smo našli u Call centru Instituta za javno zdravlje (1616), gdje smo na raspolaganju građanima od 8-23h”, kaže Mikić.

Uloga studenata u Call centru je, ističe, neobično važna jer su prvi kontakt pacijenata sa zdravstvenim sistemom.

Oni su ti koji preusmjeravaju dalju obradu poziva.

“Samo u prva dva dana od početka rada ovog centra bilo je preko 1.200 poziva, a nakon toga je broj varirao, od 300 do preko 700 poziva na dan. Više stotina poziva je proslijeđeno na dalju obradu specijalnom timu epidemiologa koji se nalazi u Call centru. Mnogima je preporučena ili naložena mjera kućnog karantina zbog rizika da su došli u kontakt sa virusom. Nadamo se da će svi nakon vremena provedenog u svom domu odahnuti apsolutno svjesni činjenice da je njihov boravak u kući spasonosan kako za njih, tako i za njihove bližnje i kompletno društvo”, poručuje Mikić.

U Call centru volontiraju 52 studenta sa tri programa Medicinskog fakulteta – medicina, stomatologija i farmacija.

“Prijavljenih studenata sa ova tri studijska programa (bilo je ukupno 70, ali već nakon prvog sastanka morali su da ispune određene kriterijume da bi mogli nastaviti sa obukom i radom u Call centru, pa je broj trenutno aktivnih studenata pedeset dva”, kaže Mikić.

Mikić kaže da nastavljaju sa novom inicijativom.

“Tokom sljedeće nedjelje u dogovoru sa Zavodom za transfuziju krvi, iniciraćemo akciju dobrovoljnog davalaštva krvi u okviru Studentskog parlamenta, jer ova dragocjena tečnost je potrebna i u ovim teškim vremenima”, poručuje Stefan Mikić u razgovoru za Dnevne novine.

Na pitanje na koji sve način studenti UCG mogu pomoći u ovoj situaciji, te da li je o tome bilo riječi u Studentskom parlamentu, Mikić podsjeća da je Vijeće studenata Medicinskog fakulteta dio Studentskog parlamenta UCG i da svojim aktivnostima afirmišu i njihov rad.

“Svaki segment parlamenta u svom domenu se stavio u funkciju pomoći društvu u cjelini. Volonterski rad u KCCG, u lokalnoj zajednici, pomoć starima i iznemoglima su neki od načina, a o nama sa MF sam već rekao. Ovo sve čini da se osjećamo svi uzvišenim jer smo stavili sve naše kapacitete da pomognemo društvu na raspolaganje, shodno našim mogućnostima”, kaže Mikić.

Podijeli: