Studenti da se bore za svoja prava i bolje uslove

Centar za građansko obrazovanje (CGO), uoči 4. aprila – Dana studenata, podsjeća na zapostavljenost studentske populacije u crnogorskom društvu, ali i poziva studente da budu aktivniji, a posebno u borbi za svoja prava, bolje uslove studiranja i prosperitetniju budućnost.

Foto: RTCG

„Zaokupljeni dnevno-političkim temama i projekcijama, institucije i donosioci odluka zaboravljaju na probleme i potrebe studenata. I u rijetkim slučajevima kada donosioci odluka pomenu mlade, evidentan je manjak iskrenih namjera da njihov položaj poprave, osobito u dijelu sistemskog odgovora na veliki društveni problem odlaska mladih iz zemlje“, ističu iz CGO.

Na tu temu je, podsjećaju, CGO nedavno objavio i video vinjetu „Mladost i pamet spremnih kofera“, koja je dostupna medijima za korišćenje

Ukazuju da bi i rad studentskih organizacija morao biti koncentrisan na opštu i širu studentsku dobrobit, kao i da studenti treba da imaju jasan stav oko ključnih vrijednosnih pitanja, nezavisno od toga koju poziciju o tome zauzimaju donosioci odluka.

U tom kontekstu, CGO ističe kao pozitivan primjer reagovanje Studentskog parlamenta protiv imenovanja paroha Marojevića u Upravni odbor UCG, ali i organizovanje prikupljanja potpisa kojima se osuđuje ruska agresija.

Uslovi studiranja, naglašavaju, moraju biti unaprijeđeni, kao i stanje u studentskim domovima, kako bi se taj proces olakšao, u dijelu stanovanja, onima koji studiraju van svojih matičnih gradova.

„Takođe, potrebno je više raditi na koncipiranju socijalne politike koja uključuje probleme mladih. CGO podsjeća da se borba za studentska prava ne svodi na broj kredita koji se može prenijeti, da li će biti dozvoljen neki dodatni ispitni rok, itd. Naime, potrebno je rješavanje suštinskih, a ne samo tehničkih pitanja. U tom kontekstu, neophodno je i da sami studenti iskažu više interesovanja za vlastitu dobrobit“, poručuju iz CGO.

Posebno brine stanje na akademskom nivou, koje je, kako kažu, hronično loše, a dodatno usložnjeno trenutnim rasulom u resornom Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

„Između ostalog, ovo Ministarstvo nije ispunilo ni sopstvenu obavezu iz prošlogodišnjeg Programa rada Vlade i sačinilo Nacrt Zakona o visokom obrazovanju, a kako bi se adresirao makar dio nedostataka u toj sferi“, navode iz CGO.

Podsjećaju da iako idejno dobro zamišljen Program stručnog osposobljavanja, koji je dostupan studentima nakon završenih osnovnih studija, u praksi nije dobro realizovan niti kontrolisan.

„O tome svjedoči i negativan trend zainteresovanih korisnika, pa se u 2021. prijavio najmanji broj visokoškolaca do sada – 2 874, dok je broj ponuđenih poslova bio najveći do sada – 12 560. S obzirom da se radi o državnom programu, ovo bi trebalo da obaveže donosioce odluka na odgovorniji odnos prema uloženim sredstvima u odnosu na to što se dobija kao rezultat“, stoji u saopštenju.

CGO poziva studente da se snažnije uključe u borbu za unaprijeđenje svog položaja i ostvarivanje svojih prava, ali i da daju jači doprinos ukupnom društvenom progresu.

Takođe, apeluju na nadležne institucije da pokažu više razumijevanja za njihove probleme i ozbiljnije rade na obezbjeđenju uslova za obrazovanje i rad mladih.

Podijeli: