Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori: Referendum o poništenju priznanja Kosova

Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori ponovo je pozvao predsednika Mila Đukanovića i „demokratsku Crnu Goru“ da se izjasne o inicijativi za poništenje odluke crnogorske vlade o priznanju takozvane države Kosovo.

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Kako podseća u saopštenju, Savet je pokrenuo inicijativu za održavanje referenduma za poništenje te odluke i to nakon izjave predsednika crnogorske vlade da je odluka o priznavanju iznuđena, protivno volji 85 odsto stanovništva Crne Gore.

Pokrećući inicijativu, Srpski nacionalni savet je zatražio od predsednika Crne Gore, svih parlamentarnih partija u Skupštini Crne Gore i svih poslanika pojedinačno da se izjasne o njihovom zahtevu čime bi, kako navode, bili ispunjeni uslovi za održavanje referenduma.

U saopštenju Savet navodi da se više od četiri meseca od kako su prvi put pokrenuli takvu inicijativu, o njoj nisu izjasnili ni predsednik Crne Gore, ni parlamentarna partija Demokratska Crna Gora.

Napominju da predsednik ima obavezu da se na pisani poziv Srpskog nacionalnog saveta, koji je krovna insitucija srpskog naroda i registrovana u okviru sistema države Crne Gore, izjasni u pisanoj formi o pokrenutom pitanju, te zahtevaju da on to učini hitno.

Takođe, od Demokratske Crne Gore traže da se na organima partije izjasni o pokrenutoj inicijativi.

Podijeli: