Sa crnogorskim pasošem bez vize u više od 123 države svijeta

U Crnoj Gori je od 2008. godine izdato više od 643 hiljade pasoša, a crnogorski državljani bez vize mogu putovati u 123 zemlje svijeta, saopšteno je povodom deset godina vizne liberalizacije.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su naveli da je vizna liberalizacija jedan od konkretnih benefita pristupnih pregovora s Evropskom unijom (EU), ali i jednu od četiri slobode na kojima se temelji Evropska unija – slobodu kretanja ljudi.

Za Crnu Goru, dobijanje vizne liberalizacije prije deset godina značilo je potvrdu dostizanja demokratskih vrijednosti, ali i ispunjenja strogih bezbjednosnih standarda„, kaže se zajedničkom u saopštenju.

Navodi se da je, nakon ukidanja viza, Crna Gora nastavila da unapređuje standarde i odgovorno se odnosi prema svim obavezama koje proističu iz procesa postvizne liberalizacije, čime se onemogućavaju zloupotrebe bezviznog režima.
Kako se dodaje, MUP je veoma posvećen procesu postvizne liberalizacije.

U kontinuitetu se ulaže u kvalitet i efikasnost pružanja usluga u oblasti građanskih stanja i ličnih isprava, unapređuje bezbjednost granice i sprovodi niz mjera u cilju preduprijeđivanja bilo koje vrste zloupotrebe bezviznog režima„, ističe se u saopštenju.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade i MUP-a su ukazali da će Crna Gora u 2020. godini uvesti i dokumenta treće generacije, koja će doprinijeti još većoj bezbjednosti putnih dokumenata, smanjiti mogućnost za zloupotrebe korišćenja identiteta i ličnih podataka građana, kao i unaprijediti poslovanje u državi.

MUP će, kako je najavljeno, u saradnji sa ministarstvima rada i socijalnog staranja i vanjskih poslova, obići korisnike institucionalnih oblika smještaja koji su zbog veoma složenog zdravstvenog stanja smješteni u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ovim osobama će se omogućiti podnošenje zahtjeva za izdavanje pasoša, pri čemu će im biti izdati bez obaveze plaćanja nadoknade„, kaže se u saopštenju.

Podijeli: