Puna podrška Međunarodne agencije za atomsku energiju osnivanju SEEIIST-a

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potpuno podržava regionalni projekat o osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, potvrđeno je na današnjem sastanku ministarke nauke, Sanje Damjanović, sa zamjenicima generalnog direktora za tehničku saradnju i nuklearne nauke IAEA, Dazuom Jangom i Aldom Malavasiom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, Malavasi je čestitao na ostvarenom napretku u razvoju regionalnog projekta SEEIIST, uključujući i njegovu političku i naučnu dimenziju.

“Potvrdio je spremnost Agencije da finansijski i stručno podrži planirane obuke kadra, budućih nosilaca projekta, kao i da Agencija pruži konsultantske usluge u svim fazama projekta”, naveli su u Ministarstvu.

Damjanović je zahvalila sagovornicima na angažovanosti i podršci koju Agencija pruža od iniciranja projekta, ukazujući na važnost i najavljene podrške Evropske komisije.

Jang je, pak, kazao da je saradnja na ovom projektu od regionalnog značaja svojevrstan nastavak odlične saradnje koju Agencija ostvaruje sa Ministarstvom nauke.

“Na sastanku su detaljnije razmijenjena mišljenja o konkretnim modalitetima finansijske i tehničke podrške, kao i konsultantskih usluga Agencije. Pored ostalog, to uključuje i naučne posjete budućih istražavača i naučnika sličnim centrima, u cilju daljeg razvoja potrebnih vještina i specijalističkih znanja”, naglašavaju u Ministarstvu nauke.

U okviru dosadašnje saradnje na SEEIIST projektu, Međunarodna agencija za atomsku energiju je, na naučnom Forumu u Trstu u januaru ove godine, najavila pola miliona eura za obuke kadra.

Crna Gora je od 2007. godine u saradnji sa IAEA realizovala 13 projekata, vrijednih oko 3.380.000 eura.

Podijeli: