Prvi Bokaakvarijum biće izgrađen do narednog ljeta

Idejno rješenje i glavni projekat za prvi javni akvarijum u Crnoj Gori, koji će u sklopu Morskog centra za očuvanje biodiverziteta biti izgrađen u kotorskom Institutu za biologiju mora, završeni su i u toku je revizija. Ukoliko projekat dobije saglasnost, krajem sljedeće nedjelje trebalo bi da bude raspisan međunarodni tender za izbor izvođača radova.

Foto: radiojadran.com

Izgradnja akvarijuma, odnosno adaptacija oko 250 m² prostora u Institutu trebalo bi da počne u novembru, a akvarijum bi trebalo da bude u funkciji 4. juna naredne godine.

To je za Radio Jadran potvrdio direktor kotorskog Instituta, Mirko Đurović, navodeći da je izrada projekta povjerena firmi Enforma iz Kotora, u saradnji sa konsultantnom Oscarom di Santom iz italijanske firme Panaqua, koja više od dvije decenije gradi i održava akvarijume po Evropi. Površina prvog crnogorskog akvarijuma biće 250 m².

“Naša zamisao je bila da postavimo bazene kapaciteta 20 hiljada litara i da u tim bazenima smjestimo različite organizme, isključivo one koji žive u Jadranskom moru, Boki i otvorenom moru Crne Gore. Međutim, mi smo kroz izradu projekta napravili povećanje bazena na 60-70 hiljada litara. To znači da ćemo imati 16 različitih bazena, sa različitim postavkama, dimenzijama, a povećanje kapaciteta, iziskuje i dodatna finansijska sredstva”, obrazložio je Đurović.

Institutu za biologiju mora Univreziteta Crne Gore odobren je grant od pola miliona eura za osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – Bokaaquarium. Grant je odobrilo Ministarstvo vanjskih poslova Norveške. Ugovor o dodjeli granta, vrijednog oko 558 hiljada eura, potpisali su početkom decembra prošle godine rektor UCG Danilo Nikolić i ambasador Norveške u Crnoj Gori Arne Sanes Bjernstad.

“Grantom ambasade Norveške dobili smo 123 hiljade eura za rekonstrukciju dijela Instituta, a za izradu akvarijuma oko 142 hiljade. Prema našim preliminarnim provjerama, nedostajaće nam između 150 i 200 hiljada eura. Nadam se da ćemo uskoro naći donatora. Ako ne, svakako ćemo otvoriti akvarijum u mogućem obimu, a onda ćemo „izložbu“ dopunjavati fazno“, ističe Đurović.

Razgledanje, ali i kontakt sa školjkama, morskim zvijezdama…

Akvarijum će se sastojati od četiri cjeline-ulaznog dijela (prostorija A): Svjetsko i Mediteransko more (akvarijumi 1-4), centralnog dijela (prostorija B): Jadransko more i južni Jadran (akvarijumi 5-11), specijalnog dijela (prostorija C): Bokokotorski zaliv (akvarijumi 12 i 13) i izlaznog dijela (prostorija C): tropska mora (akvarijumi 14-16).

Prostor je zamišljen tako da u zatamnjenim prostorijama fokus bude na akvarijumima, što se postiže svjetlosnim efektima. Upečatljivi detalj enterijera predstavlja pod, predviđen da oponaša more, gdje se tokom šetnje stvara utisak koračanja od plitke ka dubokoj vodi. Zanimljivo je to da će pored standardnih akvarijuma, panela sa informacijama, izloženih raznih školjki i kamenja, najmlađi posjetioci biti u prilici da koriste i “touch tank”, tj. prostor gdje će moći da ostvare kontakt sa određenim vrstama (školjkama, morskim zvijezdama i slično). Suvenirnica se takođe nalazi u izlaznim dijelu.

Foto: radiojadran.com

Đurović navodi da još nije poznato koliko će ribljih vrsta biti izloženo u akvarijumima, ali će nastojati da se postavka ribljeg fonda konstantno mijenja i bude dinamična. Time će nastojati da posjetioce uvijek vraćaju u Institut, kako bi svaki sljedeći put vidjeli neku novu postavku.

Ulaz u akvarijum, odnosno dvorište, biće sa strane dobrotskog šetališta koje je nedavno rekonstruisalo Morsko dobro. Dvorište će takođe biti dio Centra za očuvanje biodiverziteta, na kojem bi trebalo da bude postavka na otvorenom, čija će tematika biti morski ekosistem, ribarstvo, otpad u moru. Uređenje dvorišta dio je drugog, mini-projekta, ali ono će biti otvoreno poslije akvarijuma.

Ulaz u akvarijum biće naplaćivan, budući da je izrada i održavanje veoma skup posao, naročito za Institut koji je neprofitna institucija. Cijena još nije precizirana, ali održavanje akvarijuma na mjesečnom nivou, prema grubim procjenama, iznosiće između 25-30 hiljada eura, odnosno na godišnjem 300-360 hiljada eura.

Akvarijum će uposliti 4-5 novih radnika i vodiča, koji će se baviti akvaristikom i održavanjem tehničkog sistema.

Podijeli: