Predstavnici Agencije za investicije u posjeti Upravi za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Juče su Upravu za saradnju sa dijasporom-iseljenicima posjetili predstavnici Agencije za investicije Crne Gore direktor Mladen Grgić i pomoćnik direktora za promociju stranih investicija i međunarodnu saradnju Andrej Lakić, a u Upravi ih je na sastanku primio v.d. direktor mr Seid Hadžić.

Posjetiocima je Hadžić poželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo na interesovanju ove institucije za formiranje buduće saradnje sa Upravom, kao i na njihovim pozitivnim utiscima sa nedavno održanog Biznis foruma, koje su tom prilikom podijelili i čestitali na kvalitetnoj organizaciji.

Jedna od ključnih tema je i zajednička želja da se produbi saradnja između institucija, kako bi mogućim investitorima omogućili lakši pristup investiranju u Crnu Goru, kao i delegiranje pojedinih prijedloga za investiranje koji su od obostranog interesa, kako za državu, tako i za investitora.

Na početku sastanka Hadžić je upoznao sagovornike sa radom Uprave i naveo da pored očuvanja državnog identiteta, kulture, tradicije i njegovanju veza između dijaspore i matice, Uprava ima jaku želju da ojača privrednu saradnju sa našom dijasporom koja želi da investira u Crnu Goru. On je predstavio mogućnosti potencijalnih investitora u dijaspori koji su kontaktirali Upravu nakon Biznis foruma, kao i da je plod toga vjerovatno i prva investicija koja je za sada planirana na sjeveru Crne Gore, a uskoro će biti i obznanjena. On je naveo da Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima očekuje od Agencije za investicije, da u skladu sa mogućnostima, pomogne investitorima iz dijaspore oko procedure za implementaciju planirane investicije.

Ispred Agencije, direktor Grgić je akcentovao i to da je od izuzetnog značaja rad na što većem angažmanu privatno javnog partnerstva kako bi se na taj način eventualnim investitorima umanjio poslovni rizik, a ujedno i pospiješila privreda.

Prisutni su se usaglasili da Crna Gora ima mnogo neiskorištenog potencijala, te da sjever ove zemlje, bogat širokim spektrom resursa sto predstavlja jedan od ključnih elemenata za razvoj privrede i ekonomskog blagostanja u državi. Dogovoreni su dalji koraci saradnje na projektima koji su fokusirani na investitore iz naše dijaspore, sa ciljem razvijanja privrednog potencijala na lokalnim nivoima, a u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Sastanak je protekao u prijatnoj atmosferi, u produktivnom dijalogu koji je rezultat razmjenjivanja brojnih ideja planiranih za realizaciju, a prve aktivnosti međusobne saradnje očekuju se ubrzo.

Podijeli: