Posjeta predsjednika Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru Vladislava Vanje Popovića Upravi

Danas su se v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima mr Erduan Demić i v.d. pomoćnica direktora Renata Gojković sastali sa gospodinom Vladislavom Vanjom Popovićem, predsjednikom Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru.

Na sastanku su detaljno razmatrani dosadašnji projekti i aktivnosti Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru u cilju očuvanja crnogorskog nacionalnog identiteta. V.d. direktora Demić pohvalio je rad i aktivnosti na kojima udruženje predano radi i naglasio da je Uprava uvijek spremna da podrži inovativne projekte aktivnih udruženja i pojedinaca u dijaspori. U nadi da će u narednom periodu saradnja sa Upravom biti intezivirana, kako bi planirane aktivnosti i projekti doprinijeli daljem jačanju veza sa zemljom porijekla, Demić je informisao je sagovornika o Javnom pozivu za sufinansiranje programa, odnosno projekata, koji će ubrzo biti raspisan.

Gospodin Popović je, takođe, izrazio želju za napredak uspostavljene saradnje koja ima za cilj očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, zaštitu njihovih prava i položaja, kao i afirmaciju odnosa između države prijema i države matice, gdje će posebnu ulogu imati buduće generacije crnogorskih iseljenika. On je informisao predstavnike Uprave o događaju koje njegovo udruženje planira organizovati na Kipru, a povodom obilježavanja 21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore.

V.d. pomoćnica direktora Gojković inicirala je temu uključivanja mladih naraštaja u rad udruženja, kako bi, kroz aktivnu saradnju sa institucijama Crne Gore, bili bliži svojoj matici. Predložila je da se u narednom periodu aktualizuje tema kulturne saradnje, budući da su njegovi članovi pokretači jednog od kulturnih festivala u Crnoj Gori.

Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed ka jačanju veza između crnogorske dijaspore i matične države, te pokazuje obostranu spremnost za zajedničko djelovanje u cilju očuvanja i promocije crnogorskog identiteta u dijaspori.

Podijeli: