Portonovi investicija od 700 miliona eura

Dio turističkog kompleksa Portonovi u Kumboru biće otvoren u martu naredne godine. Riječ je o turističkom naselju i marini sa više od 200 vezova. Kompanija Azmont iz Azerbejdžana, koja gradi Portonovi, do sada je uložila 350 miliona eura, a taj iznos biće udvostručen do kraja 2020. kada će biti otvoren i prvi One and Only hotel u Evropi.

Prostor bivše kasarne u Kumboru na kojem azerbejdžanska kompanija Azmont podiže turistički kompleks Portonovi, trenutno je veliko gradilište. Gradi se One and only hotel, a najveći dio radova je u turističkom naselju.

„Tu pričamo o stambenim jedinicama, restoranima, barovima, različitim radnjama, marini sa 238 vezova. Kompletan jedan dio kompleksa koji će biti završen od marta naredne godine“, saopštio je generalni direktor rizorta Portonovi Stevan Milić.

Projekat Porto novi, započet je prije pet godina. Plan je bio da se investira više od 600 miliona eura, a sada je kažu u komapaniji, već izvjesno da će ta cifra biti premašena.

„Trenutno je investirano na današbnji dan 350 miliona eura, ukupna investicija ako računamo i sam hotel očekujemo da će iznositi 700 miliona eura“, rekao je Milić.

Najveći dio vila i aparmana u turističkom kompleksu, rasprodat je, a kupci su iz svih krajeva svijeta. To će uz otvaranje prvog One and Only hotela u Evropi, kako očekuju, pozicionirati Crnu Goru na mapi svjetskih destinacija, a korist će imati ne samo turistička privreda, već cjelokupna ekonomija.

Kompletan projekat Porto novi očekujemo da će u velikoj mjeri kao jedan spektakularan rizort sa 5 plus zvjezdica promijeniti izgled ne samo Bokokotorskog zaliva već cijele CG i promijeniće percepciju pogleda prema CG od ostatka svijeta.

Korist od ovog projekta već imaju građani koje su našli posao na gradilištu Portonovog. Od trenutno 900 radnika, polovina je iz Crne Gore.

Naši građani, pogotovo Novljani imaće prioritet u zapošljavanju i kada bude otvoren dio turističkog komleksa ali i hotel.

Biljana Rovčanin, TVCG

Podijeli: