Polar empres počinje snimanje podmorja

Brod Polar empres trebalo bi danas da počne 3D seizmičko snimanje ulcinjskog podmorja zbog eventualne eksploatacije nafte i gasa, saopšteno je Pobjedi iz Uprave pomorske sigurnosti.

“Brod je na sidrištu u Baru i prema našim informacijama treba da počne sa aktivnostima 17. novembra”, kazao je direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

Polar empres je u Bar stigao u srijedu uveče, a Kočan je dodao da je Lučka kapetanija Bar dala slobodan saobraćaj brodu da bi mogao da obavlja operacije. Uprava pomorske sigurnosti je posredstvom pomorskooperativnog centra počela sa emitovanjem radio oglasa, odnosno upozorenja za pomorce, koje će trajati do kraja 3D snimanja.

“Oglas se emituje tri puta dnevno, ujutru, popodne i naveče na crnogorskom i enegleskom jeziku”, rekao je Kočan i dodao da su obavijestili alabanske i hrvatske nadležne službe, kako bi njihove ribarice bile oprezne i javljale se na upozorenja.

Uz Polar empres stigao je još jedan brod koji će obavljati preventivnu kontrolu na moru, dok bi još jedan trebalo da stigne danas ili sjutra.

“U obezbjeđenju radova Polar empresa učestvovaće i crnogorska ribarica Trio mare”, kazao je Kočan.

On je naveo da druga plovila zbog svoje bezbjednosti ne smiju prići Polar empresi bliže od 5,5 kilometara.

Planirano je da istraživanje traje do 21. decembra na 1,2 hiljade kvadratnih kilometara, za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek.

Podijeli: