Pohodom obilježeno 130 godina planinarstva u Crnoj Gori

Pohodom na Bobotov kuk i svečanom akademijom, crnogorski planinari su na Žabljaku obilježili 130 godina od začetka planinarstva u Crnoj Gori čijim se začetnikom smatra učitelj Jovan Laušević, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

“U Žabljaku, 14. jula 2018. godine, svečanu akademiju povodom 41. memorijalnog pohoda na Bobotov kuk “General Danilo Jauković” i 130 godina od “Uspona na Bobotov kuk” učitelja Jovana Lauševića, prvog domaćeg autora koji je 1888. u “Glasu Crnogorca” pisao o Durmitoru, organizovao je Planinarski savez Crne Gore uz podršku Opštine Žabljak, Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, NP Durmitor i Kluba vojnih planinara”, dodaju oni.

Direktorica LTO Žabljak, Vanja Krgović Šarović, istakla je da u kalendaru slavnih sjećanja, Opština Žabljak danas obilježava dva značajna jubileja, 130 godina pohoda Jovana Lauševića na Bobotov kuk, odnosno Ćirovu pećinu i 41. Memorijalni pohod General Danilo Jauković.

“Ova dva durmitoska velikana, pokazali su veliki ugled i poštovanje u svom profesionalnom poslu, kao učitelj i general, ali ih slava nije ponijela, da zaborave na svoje korijene i svoj Durmitor i prema njemu iskažu veliko poštovanje i ljubav. Odrastali su tegobnim gorštačkim životom, stvarali u vječnoj borbi čovjeka i prirode, dobijali su životne bitke, skoro bez poraza, samo im je gorostasni Durmitor prkosio. Za njegovo osvajanje je trebalo imati poštovanja, iskustva i velike ljubavi, zato im je bio velika inspiracija”, dodala je ona.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica kazao je da se ovakvim manifestacijama najbolje promovišu vrijednosti crnogorskih nacionalnih parkova.

“Na ovaj način šaljemo poruku o značajnu vrijednosti nacionalnih parkova koje treba čuvati za današnje i buduće generacije, i da je veoma važno da svi građani naše zemlje čuvaju nacionalne parkove, poštuju unutrašnji red u parkovima, u stvari poštuju pravila koja su nam ostavili učitelj Jovan Laušević i general Danilo Jauković. Time svi zajedno doprinosimo zaštiti prirode i životne sredine, i promociji ljepota zaštićenih područja, i naše zemlje u cjelini”, kazao je Klica.

Uvjeren je da će ovaj pohod biti jedna lijepa promocija NP Durmitor i da će svi oni koji do sad nijesu posjetili i naše ostale parkove, Biogradsku goru, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije, poželjeti da ih obiđu i upoznaju.

“I više sam nego uvjeren da ćete lijepe utiske sa ogodišnjeg pohoda prenijeti svojim prijatejima i svojoj porodici i da ćemo se u još većem broju okupljati i u narednim godnama,” saopštio je Klica.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović, istakao je da se danas slavi veliki jubilej, i prisjeća na jedne duge i lijepe priče o crnogorskom planinarstvu.

On je istakao da su prvi istraživači, naučnici i planinari kod nas bili stranci, iako su Crnogorci sudbinski vezani za svoje planine.

„Jedan od tih intelektualaca koji se zlatnim slovima upisao u istoriju crnogorskog planinarstva bio je Jovan Laušević. On je 1888. godine u Glasu Crnogorca objavio svoju putopisnu reportažu o Durmitoru i taj se datum smatra začetkom crnogorskog planinarstva. O životu Jovana Lauševića nema puno podataka osim da je rođen pod Durmitorom, da je službovao u više gradova Crne Gore i život okončao 1915. u Srbiji u doba austrougarske okupacije, a crnogorski planinari već 130 godina pješače njegovim stazama“, kazao je Bulatović.

Podijeli: