Podvodni dio ulcinjske obale očišćen od plastike

Prva akcija čišćenja podvodnog dijela ulcinjske obale završena je, a kako obavještavaju NVO Green Life, akcija je izvedena u saradnji sa Sportsko ribolovnim društvom Neptun iz Ulcinja. Akcija je dio projekta “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike”.

„Ronioci su u toku akcije izvlačili otpad iz vode na lokacijama Liman I i Liman II u Ulcinju, a uz pomoć volontera smo izvršili analizu vrste, količine i izvora pokupljenog otpada na brodu. U akciji je učestvovao i predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović koji se obratio prisutnima. Akcija će se nastaviti sjutra, 11. septembra, kada će se izvlačenje i revizija otpada izvršiti u uvali ulcinjske Male plaže“, navode u saopštenju.

Kako dodaju, zahvaljujući ovim sktivnostima, dobiće se uvid u to koji plastični predmeti najviše ugrožavaju našu obalu i more.

„Već sada možemo reći da su ronioci izvukli najviše plastičnih boca i limenki. Ovo pitanje tiče se građana Ulcinja, ali i svih građana Crne Gore, turista i posjetilaca našeg primorja, uzevši u obzir da je plastika jedan od najvećih zagađivača mora i okeana. Projekat ‘Očistimo ulcinjsku obalu od plastike’ realizuje se od maja 2021. Aktivnosti su podržane od fondacije Princ Albert II od Monaka u okviru inicijative Beyond Plastic Med (BeMed). Cilj projekta je edukacija lokalnog stanovništva i podizanje svijesti o negativnom uticaju marinskog otpada“, navode u NVO Green life.

Podijeli: