Podrška CEB-a Crnoj Gori: Kroz socijalne projekte ulažete u budućnost zajednice

Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) spremna je da podrži Crnu Goru u njenoj namjeri da kroz projekte socijalnog karaktera ulaže u budućnost zajednice, kazao je guverner CEB-a, Ralf Vencel, tokom današnjeg sastanka sa ministrom finansija, Darkom Radunovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Radunović i Vencel razgovarali su o aktuelnom stanju crnogorske ekonomije, te statusu realizacije zajedničkih projekata, odnosno perspektivama buduće saradnje.

“U tom kontekstu, Radunović je ukazao na pozitivne rezultate koje bilježe sektori turizma, građevinarstva i energetike, koji su uslovili prosječan rast od 4,7 odsto BDP-a u prvoj polovini godini, te istakao da sve važne kategorije prihoda bilježe značajan rast, dok mjere fiskalne konsolidacije pokazuju svoju opravdanost kroz snažniji budžet”, navode u Ministarstvu.

Dodao je da je povjerenje u stabilizaciju javnih finansija Crne Gore iskazano i kroz posljednje izvještaje rejting agencija, koje su zadržale, odnosno unaprijedile izglede naše ekonomije, što je jasan signal podrške međunarodnog tržišta.

“Svi ovi rezultati, otvaraju prostor da se uz podršku CEB-a nastavi sa unapređenjem socijalnog statusa stanovništva, kako kroz nastavak projekta Socijalnog stanovanja (,,1000 plus“), tako i kroz nove projekte kao što je snaženje kapaciteta predškolskih ustanova”, rekao je ministar.

Vencel je naglasio značaj saradnje sa našom zemljom u pogledu rješavanja stambenih pitanja za socijalno ugrožene jer je Banka specijalizovana upravo za finansiranje projekata socijalne infrastrukture.

“Impresioniran sam urađenim u prethodnom periodu po pitanju ekonomskog rasta i prognozama za naredni period”, izjavio je guverner CEB-a.

Sagovornici su konstatovali da se zajedničke aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom i saglasili su se u namjeri da se istraže oblasti društveno odgovornog djelovanja države, koje bi se mogle zajedničkim naporima realizovati u narednom periodu.

Podijeli: