Podgorica postaje regionalni dijagnostički i istraživački centar

Uprava Glavnog grada počastvovana je što je upravo Podgorica izabrana da bude regionalni dijagnostički i istraživački centar i, imajući u vidu značaj ovog projekta, mi ćemo dati svoj puni doprinos i nastojati da budemo što bolji partner u svakoj fazi realizacije, kazao je danas gradonačelnik Ivan Vuković na sastanku sa švajcarskom delegacijom Swiss Continence Fondacije.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, predsjedavajući Fondacije i šef katedre za neuro-urologiju na Univeritetu u Cirihu i Univerziteteskoj bolnici Balgrist, Tomas Kesler, nedavno je pokrenuo incijativu povodom izrade zajedničkog projekta između Crne Gore i Švajcarske pod okriljem Swiss Continence Fondacije.

“Projekat bi podrazumijevao formiranje dijagnostičkog centra u Crnoj Gori, koji bi uključivao i projekte edukacije, namijenjene zdravstvenim radnicima, na osnovu najsavremenijih naučnih i obrazovnih dostignuća”, istakao je Kesler.

S obzirom na to da je riječ o veoma zahtjevom projektu, iz Glavnog grada najavljuju da će biti realizovan fazno, a za dalji nastavak njegovog planiranja neophodno je naći adekvatnu lokaciju za izgradnju neophodnog objekta.

“Glavni grad je predočio koje su to raspoložive lokacije koje bi odgovarale ovoj namjeni. Takođe, ponuđene su, u skladu sa nadležnostima Glavnog grada, sve olakšice koje se odnose na dobijanje neophodne dokumnetacije za gradnju na navedenim lokacijama, uz napomenu da, kao partner u projektu, Glavni grad zauzvrat ne očekuje nikakvu finansijsku kompenzaciju”, ističe se u saopštenju.

Konstatujući da će jedan takav centar, za čiji razvoj već postoji jasna vizija, biti od koristi ne samo za stanovnike Podgorice i Crne Gore, već i za cijeli region, sagovornici su se saglasili da je neophodno što prije donijeti odluku o lokaciji i početi sa realizacijom projekta.

Sastanku su prisustvovali i ministarka nauke Sanja Damjanović, kao i direktor Kliničkog centra Jevto Eraković.

Podijeli: