Podgorica je bila Titograd, Tito zaslužio spomenik

Iz Demokratske Crne Gore i Socijaldemokratske partije za CdM kažu da podržavaju inicijativu da u Podgorici bude podignut spomenik Josipu Brozu Titu. U Socijalističkoj narodnoj partiji ističu da nijesu o ovom razmišljali, te da im ovo pitanje nije na listi prioriteta. Iz Nove srpke demokratije stiže drugačija poruka. Tvrde da je “samo neka velika budala mogla predložiti da se podigne spomenik onome ko je tražio da Englezi bombarduju Podgoricu i Nikšić na Vaskrs 1944. godine”.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković juče je najavio da će Glavni grad Podgorica podržati inicijativu o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici, kao čovjeku čije je ime Podgorica ponosno nosila 47 godina, “s ciljem da nastavimo da se ponosimo tom tradicijom”. On je to rekao na sastanku sa predstavnicima UBNOR-a i antifašista Podgorice na čelu sa predsjednikom Borivojem Banovićem.

Klub odbornika Demokrata Glavnog grada spreman je da podrži inicijativu UBNOR-a da Podgorica dobije spomenik Josipu Brozu Titu, saopštila je za CdM Tanja Džankić, odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada.

Kako ističe, Demokrate su privržene svemu onom što predstavlja istorijsko nasljeđe, tradiciju i identitet moderne Podgorice, koja je, ne zaboravimo, u jednom periodu dvadesetog vijeka, i to u periodu svog intenzivnog razvoja, nosila i ime Titograd, po dugogodišnjem predsjedniku SFRJ, u čiju čast je i predloženo podizanje spomenika.

“Podrškom ovoj inicijativi Demokrate će još jednom iskazati i svoju nepokolebljivu privrženost vrijednostima antifašizma. Ličnost Josipa Broza Tita svakako predstavlja jednu od personifikacija tih vrijednosti. Odbornici Demokratske Crne Gore će uvijek biti opredijeljeni za njegovanje kulture sjećanja na ličnosti i događaje iz naše istorije, jer ih vidimo kao neizbrisive činioce identiteta naše države i Glavnog grada”, istakla je Džankić.

I Socijaldemokratska partija podržava inicijativu da se Josipu Brozu podigne spomenik u Podgorici. Portparol i član Predsjedništva ove partije Mirko Stanić za CdM je podsjetio da je SDP imao inicijativu i da se glavnoj ulici u Pljevljima vrati ime koje je nosila do početka devedesetih, kad za neke, Tito nije bio pozitivna istorijska ličnost.

“Za nas jeste vazda, a i danas se pokazuje da je za vrijeme njegove vlasti Crna Gora doživljela najveći ekonomsko-socijalni progres u svojoj istoriji. Skoro kompletno stanovništvo je opismenjeno, izgrađene su stotine fabrika, razvijen turizam i ekonomija koja ja izvozila stotine miliona dolara godišnje.  Skoro svi putevi, aerodromi, luke i druga infrastruktura koje danas koristimo su izgrađeni u tom periodu”, jasan je Stanić.

Da ne  bi zaboravili ključni Titov doprinos, Stanić dodaje da je Broz bio komandant slavne i pobjedničke Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod čijim barjakom su se borile desetine hiljada crnogorskih partizana i koja je zaslužna za poraz fašista i nacista u našoj zemlji.

“Zbog svega ovoga, a i mnogo čega drugog, snažno podržavamo ideju da dobije spomenik u Podgorici”, istakao je Stanić za CdM.

U partiji Vladimira Jokovića nijesu za sada imali stav vezano za pomenutu inicijativu.

“Nismo o tome razmišljali. Trenutno su nam druge stvari prioritet. Ukoliko bude potrebno, stranački organi će zauzeti stav o ovom pitanju”, kratko je za CdM izjavio Miloš Rajković, portparol SNP-a.

Spomenik Brozu podići u Zagrebu

Predsjednik OO Nove srpske demokratije Podgorica, odbornik Demokratskog fronta Radoš Zečević, za CdM tvrdi da je samo neka velika budala mogla predložiti da se podigne spomenik onome ko je tražio da Englezi bombarduju Podgoricu i Nikšić na Vaskrs 1944. godine.

“U ovom bombardovanju nije ubijen nijedan njemački vojnik, zato što oni uopšte nijesu ni bili u ovim gradovima, ali je nastradalo na stotine Podgoričana i Nikšićana, a ovi gradovi potpuno srušeni. Još veća budala je prije više godina predložila i da jedan bulevar u Podgorici nosi ime po Josipu Brozu, a pojedinci sličnog stepena inteligencije su jedan fudbalski klub u Podgorici nazvali po njemu”, smatra Zečević.

Dodaje da je istorijska tragedija da je čovjek koji je, kao austrougarski kaplar, u Prvom svjetskom ratu vješao nejač po Mačvi, ubijao građane Srbije i Crne Gore, zašta je dobio dva austrougarska odlikovanja, nekoliko godina kasnije preuzeo rukovođenje Komunističkom partijom Jugoslavije.

“U Drugom svjetskom ratu, i malo nakon njega, do izražaja će doći ta njegova mržnja prema pravoslavnom biću našeg naroda. On je naredio ubistvo i masakr nad 10.000 Srba iz Crne Gore 1945. u Sloveniji nakon završetka Drugog svjetskog rata, ubio je mitropolita Joanikija Lipovca i 145 sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske, a tri godine kasnije na Golom otoku, u Bileći, Bogdanovom kraju najstrašnijim metodama mučio i ponižavao nekadašnju elitu komunističkog pokreta iz Crne Gore. U Crnoj Gori se vlast nije promijenila od 1945. godine, DPS je nažalost, u želji da vlada bez ikakvih ograničenja, naslijedio KPCG i SKCG, i zato ta partija i razni ekstremisti koji je okružuju čeznu za Brozovim metodama obračuna sa političkim neistomišljenicima”, jasan je on.

Prema Zečevićevim riječima, Berlinski zid još uvijek nije srušen, posljednji zid je u Crnoj Gori, i taj posao se mora završiti.

“Dakle, spomenik Brozu ne treba da se postavi u Podgorici, neka ga stave u Zagrebu, u njegovu državu Hrvatsku čije je granice i državotvornost upravo on definisao. Vidimo da tamo nije neka navalica za njegovim likom i djelom, ali negdje ovdašnji sasvim slučajni likovi žele da nam tu osobu nametnu i pretpostave Nemanji, Svetom Savi, Ivanu Crnojeviću, vladici Danilu, Svetom Petru Cetinjskom, Njegošu, kralju Nikoli, kralju Petru, kralju Aleksandru, i drugim velikanima koji su rođeni na ovim prostorima, i čija je ovo otadžbina bila. Kumrovačkog bravara treba vratiti u Zagorje i neka se sa njim ponosi njegova Hrvatska, a mi u Crnoj Gori i na drugim srpskim prostorima imamo dovoljno naših velikana kojima ovaj prononsirani ubica ne bi mogao ni cipele obrisati”, zaključio je Zečević.

Miraš Dušević

Podijeli: